Johan van Laarhoven met spoed naar Thais gevangenisziekenhuis

7 september 2017 om 14:35 • Aangepast 20 november 2020 om 22:18
nl
De Tilburgse oud-coffeeshophouder Johan van Laarhoven, die in Thailand is veroordeeld voor witwassen, is woensdag met spoed opgenomen in een Thais gevangenisziekenhuis.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

Wat Van Laarhoven precies mankeert is niet duidelijk maar zijn Nederlandse advocaat Sidney Smeets maakt zich zorgen, laat hij äan Omroep Brabant weten. "De gezondheid van Van Laarhoven is al jaren niet best meer. Nu hij in het ziekenhuis ligt vrees ik dat het ernstig is."

Wachten op privacy instellingen...

Gezondheid
De 56-jarige Van Laarhoven zit al drie jaar onder erbarmelijke omstandigheden vast in Thailand en zijn gezondheid is sindsdien steeds verder verslechterd.

ZIE OOK: Johan van Laarhoven moet celstraf in Thailand gewoon uitzitten, geen lagere straf in hoger beroep

Zijn Nederlandse advocaten zijn door de Thaise advocaat op de hoogte gebracht van de ziekenhuisopname. Zelf heeft Smeets niet met Van Laarhoven kunnen spreken. "Het contact met de gevangenis verloopt erg moeizaam. Ik hoop dat we op korte termijn wel goed bericht over Van Laarhoven kunnen ontvangen."

'Slechte zorg'
In het gevangenisziekenhuis zijn de omstandigheden volgens Smeets niet beter.  "Het personeel is niet gekwalificeerd, het is onhygiënisch en er is geen adequate medische zorg'', zegt hij. "Reden om hem zo snel mogelijk naar Nederland te krijgen waar hij de benodigde zorg kan krijgen."

Van Laarhoven is oprichter van de Brabantse coffeeshopketen The Grass Company. Op basis van informatie van de Nederlandse politie werd hij in 2014 in Thailand aangehouden voor witwassen van het geld dat hij in Nederland verdiende met de verkoop van softdrugs.

75 jaar cel
In hoger beroep werd hij veroordeeld tot 75 jaar celstraf. Twintig ervan moet hij uitzitten. Van Laarhoven wil zijn straf in Nederland uitzitten en hij komt daar volgend jaar voor in aanmerking. Smeets laat weten dat in Thailand de voorbereidingen zijn getroffen om uitlevering te regelen. "Maar wat ons betreft is het liever gisteren dan vandaag geregeld."

In Nederland moet Van Laarhoven ook nog terechtstaan omdat The Grass Company en de betrokkenen volgens het Openbaar Ministerie een criminele organisatie vormen die zich schuldig heeft gemaakt aan witwassen, oplichting, belastingfraude en valsheid in geschrifte.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.