Eerste vlucht met evacués uit Sint Maarten gearriveerd in Eindhoven

11 september 2017 om 11:55 • Aangepast 20 november 2020 om 22:13
nl
De eerste vlucht met evacués van Sint Maarten is maandagmiddag rond halfvier geland op Vliegbasis Eindhoven. Het gaat om ongeveer honderd mensen die eerder al naar Curaçao waren gebracht. Familieleden van de slachtoffers wachtten maandag al vroeg op het vliegveld.
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

Vliegbasis Eindhoven is het enige militaire transportvliegveld van Nederland en speelt een cruciale rol in de hulpmissie naar Sint Maarten. Al het vliegverkeer tussen Nederland en het eiland verloopt voorlopig via de basis. 

Maandagmiddag vertrok ook een zesde hulpvlucht naar Sint Maarten. Dit gaat om 59 hulpverleners van hulporganisatie USAR.

Wachten op privacy instellingen...


Noodhulp
Volgens USAR-woordvoerder Jop Heinen is er nog veel onduidelijk over wat ze op het eiland zullen aantreffen."Het is duidelijk dat de schade groot is. Maar communicatie is nog steeds lastig", zegt Heinen. Daarom heeft USAR al een verkenningsteam vooruit gestuurd dat de situatie moet inschatten.

LEES OOK: Emotionele familieleden zien dierbaren weer, slachtoffers orkaan Irma geland in Eindhoven

USAR wordt ingezet bij ingewikkelde reddingsoperaties. Het team heeft een trailer met materiaal waarmee het tien dagen kan werken zonder beroep te doen op lokale hulpbronnen. 

Heinen: "Als we aankomen moet het verkenningsteam vertellen wat er nodig is." Wel is al duidelijk dat ze niet op zoek zullen gaan naar slachtoffers: "We nemen daarom ook geen speurhonden mee." Het team zal minimaal tien dagen op het eiland blijven.

Wachten op privacy instellingen...


Ervaren hulpverleners
De groep die in het vliegtuig stapt, bestaat voornamelijk uit brandweermensen, verplegers en andere hulpverleners die ervaring hebben met het werken in rampgebieden. "De meesten hebben ook al hulp geleverd tijdens de rampzalige aardbevingen in Nepal en Pakistan en de orkaan in Haïti." Allemaal krijgen ze tijdelijk vrij van hun werkgevers om naar Sint Maarten af te reizen.


Apparatuur
Wat neem je mee als je gaat helpen in een rampgebied? Veel, zegt Heinen: "Er wordt een tentenkamp meegenomen, levensmiddelen en eigenlijk alles wat we nodig hebben om langere tijd op het eiland te kunnen werken." 

Daar hoort ook zware apparatuur bij: "Bijvoorbeeld apparaten om door beton heen te kunnen zagen." Het enige wat niet in het vliegtuig past, zijn auto's en vrachtwagens. "Vervoer is altijd één van de grote uitdaginging als je in rampgebieden bent."

Het team gaat naar Sint Maarten in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.