Herfststorm zorgt voor problemen in Brabant
Volgens een woordvoerder van de Efteling ging het om vijf grote attracties, waaronder de achtbanen Baron 1898 en Joris en de Draak. De sluiting was tijdelijk. Alles ging 's middags rond vier uur weer open. Alleen de Bob bleef dicht.
Bruggen gesloten
Rijkswaterstaat meldde woensdagmorgen dat ze de bruggen over de kanalen in Brabant niet konden bedienen door de storm. Automobilisten hadden geen last van de maatregel, de bruggen bleven gewoon bruikbaar voor verkeer.
Het sluiten van de bruggen was een voorzorgsmaatregel. "Door de kracht van de wind en de windrichting bestaat het risico dat we de bruggen niet meer kunnen sluiten als ze eenmaal open zijn gezet", aldus de woordvoerder. De maatregel is vrij uitzonderlijk en komt doorgaans niet vaker dan één a twee keer per jaar voor.
Rijkswaterstaat beheert de bruggen over de grote kanalen in de provincie zoals het Wilhelminakanaal en de Zuid-Willemsvaart. Rijkswaterstaat houdt een kaart bij waarop te zien is welke bruggen bij hevige wind gesloten zijn.
Tachtig kilometer per uur
Boven land waaide een sterke zuidwesterwind met windsnelheden tot tachtig kilometer per uur. In de loop van de avond nam de wind geleidelijk af en konden de bruggen weer open gaan voor de scheepvaart.
LEES OOK: Boom waait op rijdende auto: 'Opeens zag ik hem op me af komen'
Omgewaaide bomen
Door een geschaarde vrachtwagen stonden er files voor de Moerdijkbrug. Ook waaiden op verschillende plekken bomen om. In Someren viel een boom op een vrachtwagen. De bestuurder kon veilig wegkomen. In Bergen op Zoom waaide een boom op een sloopwoning. Ook hier vielen geen gewonden.
Een herdenking voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Veghel moest worden verplaatst door het slechte weer.
Spoken aan de kust
In de kustgebieden was de wind het hevigst. Het KNMI had voor deze regio's code oranje afgegeven.
De Duitsers hebben de storm zelfs een naam gegeven: Sebastian.
LEES OOK: Rijkswaterstaat begonnen aan werk elf bruggen, overlast in Tilburg verwacht