Mark Rutte aan de tand gevoeld door honderden kiezers in Etten-Leur
Rutte was blij met de opkomst én met alle, vooral, kritische vragen. “We hadden iemand die vroeg hoe je met motorbendes omgaat. En zou je niet de toplui daarvan moeten aanpakken in plaats van de bende verbieden? Dan moet ik toch wel even nadenken of daar wat in zit.”
Enthousiaste premier
Q-koortspatiënte Jeannette Jongenelen-Taal uit Rijsbergen besloot op het laatste moment om naar Etten-Leur te komen. En daar had ze geen spijt van. Ze sprak zelfs nog even met de premier. “Ik had een heel welwillende en enthousiaste premier tegenover me. En een premier die een luisterend oor biedt.”
Jeannette is blij met de negentien miljoen euro die het nieuwe kabinet gaat besteden aan onder meer de begeleiding van Q-koortspatiënten. “Ik hoop dat er nu ook wordt gekeken naar de inkomensderving van patiënten. En dan ook met terugwerkende kracht.”
Jeannette hoopt ook dat de Q-koortsvereniging blijft bestaan. “Ook hoop ik op een soort bijscholing bij artsen, bij het UWV, bij al die hulpverlenende instanties. Dat ze bijgeschoold worden om ons zo goed mogelijk te begeleiden, want het stopt hier niet.”
'Zeer serieus nemen'
Of al dat geld genoeg is om Q-koortspatiënten te helpen, valt volgens Rutte nog te bezien. “Tijdens de verkiezingscampagne was er heel veel aandacht voor Q-koorts. Toen hebben alle partijen gezegd dat we daar ruimhartig mee om moeten gaan. Ook vanwege het rapport van de ombudsman.”
Het extra geld dat nu is vrijgemaakt moet volgens Rutte nog wel omgezet worden in beleid. “Maar je merkt bij deze vier partijen dat we dit zeer, zeer serieus nemen.”
Lerarenstaking
Het overgrote deel van het publiek bestond woensdagavond uit volwassenen, op een paar uitzonderingen na. Dina uit groep 7 is vooral benieuwd wat de president aan het lerarensalaris gaat veranderen. “Leraren op de basisscholen krijgen minder dan de leraren op de middelbare school. Maar de docenten op de middelbare school hebben veel minder werk dan op de basisschool”, denkt ze.