Blijdschap bij waterschap: kabinet kondigt 30 miljoen extra aan tegen medicijnvervuiling in water
LEES OOK: De medicijnen die wij uitplassen komen in het drinkwater, hoe maak je dat schoon?
145 miljoen euro gaat Aa en Maas de komende jaren uitgeven aan extra filtering van het water. Veertig miljoen daarvan gaat naar het uitfilteren van medicijnresten. Peter van Dijk, bestuurder van het waterschap, zei in juli tegen Omroep Brabant: "Nu is er nog geen gevaar voor het drinkwater, maar als we niets doen, kan dat wel degelijk gevolgen hebben."
Van Dijk ziet het extra geld als een belangrijke bevestiging voor de aanpak van zijn waterschap: "We worden nu beloond voor onze voortrekkersrol."
LEES OOK: Drugsresten in het drinkwater? In Eindhoven hebben ze de oplossingBelastingverhoging
Hoewel Van Dijk blij is met het extra geld, vindt hij het vooral een symbolisch bedrag. "Er zijn 24 waterschappen waar dit over verdeeld moet worden. Het is een druppel op een gloeiende plaat. Ik hoop vooral dat dit andere waterschappen wakker schudt om tot extra maatregelen te komen."
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schat dat er jaarlijks in ons land minstens 140 ton medicijnresten in het water terechtkomt. Rioolzuiveringsinstallaties halen op dit moment maar 65% van al die resten uit het water.
Softdrugs
In Brabant is het probleem van medicijnresten in het water overigens niet ernstiger dan op andere plekken in het land. Wel heeft de provincie volgens Van Dijk een aanzienlijk hoger percentage softdrugsresten in het water.