Stuifmail zaterdag 21 oktober: parelstuifzwammen, huisjesslak en grote oranje bekerzwam
Parelstuifzwammen
Op de foto die Hans van de Kar instuurde, zie je een paar prachtige parelstuifzwammen. Deze witte paddenstoelen behoren tot de buikzwammen. Wanneer deze parelstuifzwammen rijp zijn, verandert de witte kleur langzaam in een bruine kleur. Daarna komen de sporen vrij, net als bij de aardappelbovisten uit een centrale opening aan de bovenkant van het vruchtlichaam. Verse parelstuifzwammen ruiken naar radijs en zijn dan ook eetbaar. Het vaakst kom je deze parelstuifzwammen tegen bij loof- en naaldbossen van de zomer tot in de herfst.
Huisjesslak eet kit
Het is inderdaad bekend dat slakken de kit eten bij de ramen, zoals Jeanne van Vlimmeren signaleerde. Maar ook vogels lusten er pap van. Tevens zijn vogels ook dol op stopverf. Waarom de slakken die kit eten, is nog niet duidelijk. Maar het is wel een probleem. Daarnaast zijn de slakken ook niet kieskeurig want ze eten allerlei soorten glaskit, tot siliconenkit aan toe. Toch zijn er oplossingen. Ik heb daarvoor een schilder geraadpleegd en ook op internet stond een mogelijke oplossing. Het gebruik van kopertape bij de kit zorgt ervoor dat de slakken wegblijven. Dit is zelfs een diervriendelijke oplossing. Het koper in de kopertape veroorzaakt namelijk een lichte elektrische stroom bij de slakken en dus maken de slakken meteen rechtsomkeert.
Grote oranje bekerzwam
'Buuf' Adeline Besselink vraagt zich af of er naast de bekende paddenstoelen met hoed en steel en de boomzwammen nog andere paddenstoelen te vinden. Het antwoord is ja, want naast die genoemde paddenstoelen heb je nog buikzwammen - aardappelbovisten en parelstuifzwammen - maar paddenstoelen of eigenlijk zwammen kunnen ook nog heel veel andere vormen hebben. Bijvoorbeeld bekerzwammen. Zie mijn foto van zo’n bekerzwam met de naam grote oranje bekerzwam. Toch kom je vooral de paddenstoelen met hoed tegen. Maar als je goed oplet, zie ook andere vormen.
Wespenspin
Op de foto van Martien van Lankveld zie je heel vaag een van de mooiere en grote spinnen in ons land. De spin op de foto is de wespenspin en ik denk dat het een vrouwtje is vanwege de grootte. Deze wielwebspin, direct familie van onze welbekende kruisspinnen, is een spin die oorspronkelijk in Zuid Europa leefde. In Nederland werd die voor het eerst ontdekt in 1980 in Zuid-Limburg. Het grappige is dat ik daarbij was. Mede mogelijk door de warmere zomers als gevolg van de klimaatverandering, rukken de wespenspinnen de laatste jaren op naar het noorden. De naam wespenspin duidt er niet op dat deze spin kan steken, maar heeft alles te maken met het uiterlijk. De gele banden over het lijf doen denken aan een grote wesp. Voor de mensen is het diertje echter totaal ongevaarlijk.
Glanzend druivenpitje
Op de foto die ik kreeg van Yvonne van der Mey zie je heel veel gele bolletjes aan een steeltje. Die bolletjes lijken ook wel een beetje op pitjes. Daarom is hier de naam glanzend druivenpitje aan gegeven. Het glanzend druivenpitje behoort net als heksenboter tot de familie van de slijmzwammen ofwel de myxomyceten. Myxomyceten is een lastige groep wat betreft het plaatsen in een rijk van organismen, want voorheen behoorden ze tot het rijk van de schimmels of zwammen. Later behoorden ze tot een aparte supergroep in dat rijk van de schimmels, maar inmiddels zijn er ook wetenschappers die het een apart rijk - naast onder meer planten, dieren en schimmels - willen geven. Kortom: men is er nog niet uit. Het glanzend druivenpitje is een heel mooi en komt het meest voor op dood blad en afgevallen takjes en soms enkele centimeters boven de grond op levende kruiden en stammetjes van bomen.
Elfenbankje
Corné Goossens vroeg me kort geleden wat de groene zwam was die hij bij de grens met Duitsland op de foto had gezet. Ik heb vorige week zondag aangegeven dat het volgens mij ging om een gewoon elfenbankje. Maar nu ik de foto nog eens beter bekeken heb, denk ik dat het gaat om een ruig elfenbankje
Loonse en Drunense Duinen – Entertainment P&J
Entertainment P&J heeft een zomers filmpje gemaakt in nationaal park de Loonse en Drunense Duinen. Beelden van bossen, zand en heide in dit mooie natuurgebied.
[YouTube:https://youtu.be/rzdg9gEAKHk]
Wolf op de Veluwe
Op de Veluwe is een wolf gesignaleerd. Op basis van fotomateriaal hebben experts van Wolven in Nederland en het Duitse Lupus Institut bevestigd dat het om een wolf gaat. Meer informatie is te vinden op de website van Wolven in Nederland. Mocht je een wolf gespot hebben, dan dit daar ook doorgeven. Het liefst met foto of film.
Afname vliegende insecten
In 63 beschermde natuurgebieden in Duitsland is sinds 1989 de totale biomassa vliegende insecten met ruim 75 procent afgenomen. Samen met Duitse collega’s publiceerden ecologen van de Radboud Universiteit deze bevindingen deze week in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE. Uit het Netwerk Ecologische Monitoring blijkt een vergelijkbare achteruitgang van dagvlinders in Nederland.
Natuurtip
Zaterdag 28 oktober kunnen geïnteresseerden tussen halfacht en tien uur 's avonds sterren kijken bij het Kleine Meer bij het grenspark De Zoom-Kalmthouse Heide. Het sterren kijken is onderdeel van het stilteweekend 'Proef de stilte'. De sterrenwacht wijdt geïnteresseerden dan in in de wondere wereld van de sterrenkunde en aanverwante wetenschappen zoals weerkunde en ruimtevaart. Deze activiteit wordt georganiseerd door Volkssterrenwacht Urania. Aanmelden kan bij de milieudienst Kalmthout via 0032- 362 02 264 of [email protected].