Tijd om de zomer- en wintertijd af te schaffen? 'Het kan levens redden'

27 oktober 2017 om 12:31
nl
Je dagelijkse ritme aan diggelen, meer verkeersongevallen en geen bewijs dat het economisch iets oplevert. Volgens deskundigen is het hoog tijd om de zomer- en wintertijd, dit weekend is het weer zover, af te schaffen.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

In het Europees Parlement is de discussie op gang gekomen om de zomer- en wintertijd af te schaffen. Lichtdeskundige Toine Schouten is daar ook voorstander van. “Er is veel onderzoek naar gedaan, maar de economische voordelen zijn nooit aangetoond. Het heeft geen enkel nut om de klok ieder half jaar een uur te verzetten.”

Volgens Schouten is het geen gezocht probleem. “Het ontregelt bij heel veel mensen het slaap- en waakritme. Er zijn genoeg landen die helemaal geen zomer- en wintertijd hanteren en daar zie je geen problemen. Dus waarom niet gewoon afschaffen?”

Ongevallen
Onderzoek door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) wijst uit dat de overgang naar wintertijd een hoger risico in het verkeer oplevert. Vooral voor fietsers en voetgangers. De avondspits vindt van de ene dag op de andere plaats in het donker.

Maar alleen het terugdraaien van de klok is niet de oorzaak, waarschuwt SWOV. Ook in de daaropvolgende maanden neemt het aantal ongevallen toe en dat komt met name door de avondspits in schemer en donker.

Levens redden
Verkeersdeskundige Ruud Hornman van de NHTV in Breda heeft een simpele tip. “Zorg dat je gezien wordt. Dat klinkt heel plat, maar dat is het enige juiste. De tijd van slippende of gierende dynamo’s die langs fietsbanden schuren, ligt ver achter ons. Je hebt tegenwoordig een zee van licht met led-lampjes en batterijen, dus wat is er op tegen? Ik weet dat je zoiets moeilijk kunt uitleggen aan stoere, nonchalante pubers, op weg naar school. Maar het kan levens schelen.”

Files
De overgang naar wintertijd levert traditioneel ook langere files op. Vorig jaar stond er tijdens de eerste donkere maandagavond van het jaar ruim 300 kilometer file. Het dubbele van een normale maandag.

Oliecrisis
Het waren de Duitsers die voor het eerst de klok een uur vooruit en terug draaiden in de Eerste Wereldoorlog.

Daarna is de zomer- en wintertijd afwisselend door verschillende landen toegepast en afgeschaft. Pas in de jaren zeventig van de vorige eeuw, tijdens de oliecrisis, nestelde de zomer- en wintertijd zich definitief in het dagelijkse leven om energie te besparen. Ongeveer 70 landen verzetten sindsdien twee keer per jaar de klok. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.