Video

Bijna geen insecten meer op de voorruit, want ze sterven massaal: 'Dit kan zo niet doorgaan'

27 oktober 2017 om 13:28 • Aangepast 20 november 2020 om 21:02
nl
"We zijn bezig ons eigen ecosysteem te vernietigen." De woorden van Toine Cooijmans van Natuurmonumenten liegen er niet om. Natuurorganisaties in Brabant maken zich grote zorgen over de kaalslag onder insecten. Uit Duits-Nederlands onderzoek bleek vorige week dat er 75 procent minder insecten zijn dan pakweg 30 jaar geleden.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

En dus is Natuurmonumenten een online petitie gestart. Ook is er een brandbrief gestuurd naar de nieuwe minister van landbouw, natuur en voedselkwaliteit, Carola Schouten.


'Nog erger dan we vreesden'
Toine Cooijmans uit Boxtel is flink geschrokken van het onderzoek. 63 Duitse natuurgebieden zijn onder de loep genomen. Volgens de onderzoekers zijn daar 75 procent minder insecten. Het gaat dan om de hoeveelheid insecten. "Het zijn kleine natuurgebieden, die omringd zijn door intensieve landbouw en steden," zegt Cooijmans. "We hadden de afgelopen jaren al signalen, maar het is nog erger dan we vreesden."  

Volgens Cooijmans kun je het ook goed merken in Brabant. "Het beste voorbeeld is de voorruit van de auto. Vroeger zag je de insecten volop op de voorruit, maar nu niet meer. En dieren die insecten eten, hebben het slecht. Dieren die zo normaal zijn voor het Brabantse platteland, de leeuwerik, de patrijzen en de grutto, ze zijn er steeds minder."


'Ophouden met bestrijdingsmiddelen'
Volgens Cooijmans hebben de insecten het moeilijk door het verkeer, de industrie en de intensieve landbouw. "We hebben effectieve bestrijdingsmiddelen die alles doden. Daar moeten we mee ophouden. We kunnen zo niet doorgaan. Insecten zijn de basis van ons menselijk ecosysteem, als het daar misgaat, heeft dat gevolgen. Uiteindelijk gaat het op ons neerslaan."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.