Koning Willem-Alexander brengt werkbezoek aan vliegbasis Gilze-Rijen

27 oktober 2017 om 15:39 • Aangepast 20 november 2020 om 21:01
nl
Koning Willem-Alexander heeft vrijdagmiddag een werkbezoek gebracht aan vliegbasis Gilze-Rijen. Tijdens het bezoek van de koning stond de inzet van simulatoren bij de training in de militaire helikopterluchtvaart centraal. Ook werd aandacht besteed aan de samenwerking van Defensie en civiele partijen.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

"De civiele sector beschikt over de middelen, de industrie en de kennis en wij willen daar graag gebruik van maken," zegt commandant Polet van de vliegbasis.

Koninklijke landing
Luchtmachtpersoneel maakt nu al volop gebruik van  de trainingsmogelijkheden in vluchtsimulatoren voor de Hercules en de KDC-10 transportvliegtuigen. Sinds anderhalf jaar staan er twee bij Gate2, het bedrijfsverzamelgebouw gericht op luchtvaarttechniek tegenover vliegbasis Gilze-Rijen. De simulatoren zijn er ook gemaakt. 

Koning Willem-Alexander keek er niet alleen rond in de simulator van de Hercules, maar met zijn bovenmatige interesse in vliegen vloog hij er ook in. "Hij heeft een hele mooie landing neergezet en dat ging uitermate goed," liet majoor Francois na afloop weten.   

Minder geluidsoverlast
De vluchtsimulatoren hebben voor zowel defensie als ook voor de omwonenden van de vliegbasis veel voordelen. "We kunnen de vliegers in de simulatoren heel ver opleiden"," zegt majoor Francois. "Daarmee verkorten we hun trainingstijd in de vliegtuigen. Die kunnen we intussen voor iets anders inzetten." Bijkomend voordeel is dat de omgeving minder geluidsoverlast heeft.

De vliegbasis wil ook helicoptercrews trainen met eigen simulatoren. Voor simulatievluchten in de Chinook en Cougar moeten vliegers nu nog naar Engeland of Italië. 

Korps Commando Troepen
Het werkbezoek van de koning begon met een ontvangst bij het Defensie Helikopter Commando (DHC). Na een toelichting op ‘special operations’ van het DHC met het Korps Commando Troepen, kreeg hij uitleg over training en opleiding met behulp van simulatoren.

Wachten op privacy instellingen...


In Gate2 lag de nadruk op de samenwerking tussen de industrie, de luchtmacht en het onderwijs. Studenten luchtvaarttechniek van het ROC Midden-Brabant doen er praktijkervaring op.

Vervolgens volgde een demonstratie van trainen met een ‘doorgun-simulator’. Aan het einde van het bezoek ging de koning nog in gesprek met ondernemers en medewerkers van Defensie.

Wachten op privacy instellingen...



App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.