Klooster Mariadal in Roosendaal wordt plek voor wonen en zorg
"Dit is absoluut een gedroomde opdracht voor BVR Groep," zegt Theo Klijn, hoofd vastgoedontwikkeling van het Roosendaalse bedrijf. "Wij zijn heel blij en trots dat we als Roosendaals familiebedrijf hiervoor geselecteerd zijn."
'Plan voor de toekomst'
Bij de provincie kwamen negentien plannen binnen voor de herontwikkeling van het Roosendaalse klooster. Volgens gedeputeerde Henri Swinkels stak het plan van de BVR Groep er bovenuit omdat het rekening houdt met de erfgoedwaarde van het klooster. "En het voegt woningen toe met respect voor de kloostertuin en biedt duurzame oplossingen voor energie. Dat maakt het een plan voor de toekomst."
LEES OOK: Klooster te koop: provincie zoekt nieuwe eigenaar voor Klooster Mariadal in Roosendaal
De provincie kocht klooster Mariadal aan de Vincentiusstraat in 2013 aan, omdat het een belangrijke rol vervult in het verhaal van religieus Brabant. Vanuit dit klooster is het onderwijs aan meisjes in de provincie begonnen en uitgebouwd. Swinkels: "Het behoud van de cultuurhistorische waarden van het complex en de verhalen die bij het klooster horen zijn dan ook essentieel."
Woonzorgcentrum
In het klooster, met een hoofdgebouw van 7000 vierkante meter, moet een mix komen van wonen en zorg. Daarvoor is een overeenkomst gesloten met het Roosendaalse Woonzorgcentrum St. Elisabeth, een plek in Roosendaal waar zusters wonen. In de kapel komt horeca met culturele en maatschappelijke functies.
De nu nog verborgen kloostertuin, op het 4,3 hectare grote terrein, gaat flink op de schop en moet een nieuwe oase van rust worden in de binnenstad van Roosendaal. De tuin gaat open voor publiek en er kunnen zelfs kleinschalige evenementen in georganiseerd worden. "Maar het is geen plek voor bierfeesten," verzekert gedeputeerde Swinkels.
Vanaf het station is het winkelgebied te bereiken via de tuin. "Een entree van allure die bij een stad als Roosendaal past", aldus wethouder Toine Theunis.
Stroomgaard
In de voormalige boomgaard wordt een zogenoemde ‘Stroomgaard’ gerealiseerd. Dit wordt een proeftuin voor innovatie, met bijvoorbeeld zonnepanelen op de daken en een warmte-koude opslag voor de woningen en het klooster.