OM: Eindhovense jihadist moet 2 jaar cel in en dan opgenomen in TBS-kliniek
"We mogen van geluk spreken dat het enkel bij plannen bleef", zei de officier. Ze waarschuwde voor 'herhalingsgevaar' en dat daarom de samenleving beschermd moet worden.
Terreurverdachte Hasan A. uit Eindhoven (24) was geradicaliseerd en dacht na over een aanslag op vliegbasis Volkel, omdat de F16's van de basis IS-gebied bombardeerden. Dat heeft Hasan toegegeven aan het begin van zijn proces.
Aanslag voorkomen
"Alles stond in de steigers", verklaarde hij eerder bij de politieverhoren. Hij zag van een aanslag af omdat hij alleen een mes had en niet aan vuurwapens kon komen. Het OM denkt dat er echt een aanslag is voorkomen.
Op de vraag van de rechtbank wat hij van IS vond, antwoordde hij: "Ik voelde me erg tot ze aangetrokken." Maar hij kijkt er nu anders tegenaan en noemt de terreurbeweging 'afschuwelijk'. Het OM gelooft niks van zijn bewering. 'Niet oprecht', noemde de officier de uitspraken.
Bivakmuts
Volgens het OM pleegde hij een reeks misdrijven vanaf oktober 2014. Op vrijdag 19 augustus vorig jaar augustus, reed hij in zijn auto door Eindhoven met een bivakmuts over zijn hoofd. Een getuige zag dat, belde de politie en die pakte hem op.
Thuis vonden agenten onder meer jihadistische teksten over IS, een mes, een walkietalkie en tie-wraps om iets of iemand vast te binden.
Onthoofdingsfilmpjes en schieten
De recherche ging uitgebreid zijn gangen na en vond nog meer belastend materiaal. De centrale beschuldiging is 'het voorbereiden van een terroristisch misdrijf'.
Volgens het OM zou hij dat hebben gedaan door IS te bestuderen, propagandafilms en 'honderden' onthoofdingsfilmpjes te bekijken, instructies over hoe je een IS-vlag maakt, hoe je met een Kalasjnikov en Glock-pistool schiet en dan zou hij ook nog Arabische lessen volgen.
Vreemde adressen
Nog zorgwekkender werd het toen rechercheurs een adres vonden van een Belgische wapenwinkel, een adres in de buurt van het Binnenhof (Den Haag) en dat van een autoverhuurbedrijf.
Verdacht waren ook reisroutes die hij op zijn TomTom had staan: naar de vliegvelden van Eindhoven (de spottersplaats) en Kempen-Airport in Budel. Op de zitting verklaarde Hasan dat hij geen vliegtuigspotter is. Bij Kempen Airport deed hij boodschappen in het winkelcentrum.
Doelwitten
Bij de speuractie vond de politie de foto met geboortdedatum en geboorteplaats van luitenant-generaal Alexander Schnitger, de toenmalig commandant luchtstrijdkrachten. En info over vliegbasis Volkel.
Gegevens op een externe harde schijf had Hassan ook van premier Mark Rutte. Opvallend hierbij is dat er een tekst aan was toegevoegd: 'oorlogsmisdaden tegen moslims in Mali, Syrie, Iraq, Afghanistan'. Het zat verborgen in mappen met de titel: plan 1 en plan 2.
Alleen militaire doelen
Hasan kon dat de rechter en de officier van justitie wel uitleggen. Plan 1 ging over Volkel, plan 2 over de vliegbasis in Leeuwarden. "Ik heb nooit gedacht om burgers wat aan te doen. Alleen militaire doelen."
Tijdens zijn proces kwam naar voren dat hij al langer aan het radicaliseren was. Dat begon toen hij in jeugdinrichting Den Hey-Acker in Breda zat. "Ik was in die tijd een beetje gehersenspoeld. Wist niet waar ik mee bezig was."
Hij vertelde op de zitting dat hij eerst positief was over IS, dat volgens hem onrecht bestreed en iedereen ging bevrijden. Maar naarmate hij meer kennis opdeed over de islam, sloeg de twijfel toe en nam hij afstand van IS. "Dit heeft niks met islam te maken", vertelde hij de rechtbank. Naar eigen zeggen is hij sinds een half jaar aan het deradicaliseren.
Hasan A. woont in Eindhoven bij zijn moeder en zus. Hij hield ze overal buiten. Hij was beveiliger en verkeersregelaar bij de moskee.
Terroristenafdeling
Sinds augustus vorig jaar zit hij in voorarrest, in de cel. Geen gewone cel, maar eentje op de Terroristen Afdeling (TA) van de PI Vught. Vorige week nog volop in het nieuws na een kritisch rapport van Amnesty International. Hasan is uitgebreid psychologisch onderzocht.
Proces
Een deskundige van het Pieter Baan Centrum (PBC) vertelde over het autisme en de agressieve trekken van de verdachte, over hoe 'naief' hij kan zijn en beinvloedbaar. "Als de spanning oploopt merk ik dat de lont wat korter wordt bij hem", zei ze. Twee reclasseringsmedewerkers lichtten hun rapporten ook toe. Ze schatten de kans op herhaling hoog in, bij de verdachte en ze noemen bij hem de 'basis fragiel'. Het woord 'verminderd toerekeningsvatbaar' viel de hele dag.
Voor de rechtbank is het belangrijk om vast te stellen of de verdachte een gevaar is geweest en een risico blijft. Een andere vraag is wat hij moet krijgen: alleen een straf of hulp of een combinatie. De deskundige van het PBC adviseerde langdurige begeleiding in een beschermde woonvorm. Hasan benadrukte: "Er gaat geen gevaar meer van mij uit".
Zijn advocaat zei op zitting dat 15 maanden cel geschikt is: de tijd die hij nu vast zit. Bovendien zit hij op de TA en in zijn ogen is dat strafverminderend. De advocaat adviseerde ook daar bovenop 15 maanden voorwaardelijk op te leggen met een proeftijd van zes jaar. Een TBS met dwangverpleging wees hij af.
Hasan mocht aan het einde van de zitting nog wat zeggen. "De officier maakt van een mug een olifant. Ik ben geen terrorist." Hij vertelde dat het regime op de TA 'onmenselijk' is en dat hij daar vernederd is. Hasan wil graag zijn leven weer oppakken.
De rechtszaak was in de extra beveiligde zittingzaal in Rotterdam. Niet omdat er een concrete dreiging is maar omdat het iets met terreur te maken heeft. Al die zaken zijn daar, uit voorzorg.
Op vrijdag 1 december doet de rechtbank uitspraak in deze zaak.