Pretparken, musea en voetbalstadions moeten toegankelijker worden voor rolstoelers

20 november 2017 om 11:58
nl
Vrijetijdslocaties beloven dat ze hun best gaan doen om toegankelijker te worden voor mensen in een rolstoel. In de Efteling zijn daar maandag afspraken over ondertekend. In Brabant gaat het om Safaripark Beekse Bergen, de Efteling, NAC, PSV, Willem II en het Noordbrabants Museum.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Landelijk doen zo'n zestig dierentuinen, musea, theaters, pretparken en voetbalstadions mee aan de actie, een initiatief van de Zonnebloem. Die club uit Breda heeft vijf ton gekregen van de Vriendenloterij en besteedt dat geld de komende twee jaar aan het project Onbeperkt eropuit.

Mysteryguests
Wat gaan ze doen? Woordvoerder René Rijkers legt uit: "Mysteryguests in een rolstoel of scootmobiel brengen een bezoek en bekijken of de doorgangen breed genoeg zijn voor rolstoelen. Ook onderzoeken ze of de automaten laag genoeg hangen." Daarna brengt de Zonnebloem advies uit wat er beter kan.

ZIE OOK: Efteling versoepelt beleid voor gehandicapten

Nederland telt zo'n 1,4 miljoen mensen met een lichamelijke beperking. Een dagje naar de dierentuin of een museum is voor hen niet vanzelfsprekend. Vaak geeft de website onvoldoende informatie over toegankelijkheid. Of er zijn niet genoeg invalidetoiletten of rolstoelpaden. 

Advies
Ook geeft de Zonnebloem tips hoe je moet omgaan met iemand met een lichamelijke beperking. "Nog te vaak gebeurt het dat een medewerker over het hoofd van de gehandicapte heen met de begeleider praat."

De Zonnebloem zet zich al zeventig jaar in om mensen met een lichamelijke beperking te laten meedoen in de maatschappij.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.