Toine neemt bij elke fietstocht door de Kampina een afvalblikje mee, de teller staat op 100
Toines fietsroute naar zijn werk loopt door de Kampina, tussen Boxtel en Oisterwijk. Hij stoort zich enorm aan blikjes in de berm: "Zelfs midden in een natuurgebied vind je blikjes."
Missie geslaagd, want het signaal is gegeven. Toch wil Cooijmans meer, want hij heeft de smaak te pakken. Veel van de gevonden blikjes - 40 van de 100 - zijn van Bavaria. "Ik ga een nette brief aan topman Peer Swinkels van Bavaria schrijven", vertelt Toine. "Die zou moeten meehelpen dat er niet zoveel rotzooi in de natuur terechtkomt."
Statiegeld
Het zijn niet de producenten die de blikjes in het natuurgebied gooien, maar toch kunnen zij daar iets aan doen, vindt Toine. "Statiegeld op blikjes wordt al heel lang tegengehouden, door juist te lobbyen voor statiegeld op blik zal het afval in de natuur flink minder worden. En daar spreek ik hem op aan."
Cooijmans staat niet alleen, 21 organisaties in Belgie en Nederland pleiten vandaag voor het invoeren van statiegeld op PET-flesjes en blikjes. Dat merkt Cooijnmans ook: "Het onderwerp leeft breed, dat leid ik ook af uit de vele reacties op mijn tweets."
Woefff
De Hollandse Herdershond Woefff ruimt in De Groote Beek in Eindhoven dagelijks plastic flesjes op. "Haar record ligt op zestien flesjes in zeven dagen", vertelt haar baasje Rosi van Liempt. Woefff ruilt de plastic flesjes thuis altijd netjes om voor een koekje. Rosi gooit de plastic flesjes vervolgens bij het plastic afval.