Theo Weterings geïnstalleerd als burgemeester van Tilburg: 'Dit voelt als thuiskomen'
In een speech zei commissaris van de koning Wim van de Donk dat hij verwacht dat Weterings een burgervader is die grenzen stelt. Daarmee doelde hij op de bestrijding van georganiseerde misdaad.
Verder werd Weterings binnengehaald als ‘jongen van de stad’. Een kwalificatie die hij zelf eer aandeed door de zaal te vragen met hem het Tilburgse volkslied in te zetten. De burgervader gaf daarbij het goede voorbeeld door uit volle borst mee te zingen.
Luisteren
Weterings vertrouwde de zaal toe dat hij veel naar zijn inwoners wil luisteren. “Ik zal het gesprek met de mensen in de wijk aangaan. Ik wil met hen praten over hun zorgen en naar oplossingen zoeken.”
Ook beloofde hij werk te maken van de aanpak van de georganiseerde criminaliteit en ondermijning. “Daar heb ik u allen bij nodig.”
Trots op 'kleine broertje'
“Het is heel mooi om daar je kleine broertje te zien”, vertelt Johan Weterings. Samen met zijn jonge broertje Theo en hun elf andere broers en zussen groeide hij op in Tilburg. “Dat heb je je nooit kunnen voorstellen. Dat je hier vroeger gespeeld hebt en dat je broer ineens burgemeester van de stad geworden is. Ik ben er best wel trots op.”
'Hij is recht door zee'
Voor CDA-raadslid Cécile van Berkel is de nieuwe burgemeester geen onbekende. Ze zat samen met Theo Weterings in de Tilburgse raad in de periode 1982-1985. Hij zat als student voor haar in de raadszaal. “Ik vind het wel heel leuk dat ik deze periode ook in de gemeenteraad zit. Ook omdat ik het begin heb meegemaakt met hem en hij nu burgemeester is.”
Volgens Van Berkel is Weterings een ‘goeie vent’. “Een heel gemoedelijke man. Wel recht door zee. Ik denk dat een ja, ja is en een nee, nee. Maar dat is alleen maar makkelijk, want dan hoef je dus niet te raden wat iemand denkt. Tenminste, ik hou daarvan.”