Onzekerheid over megastal in Nijnsel blijft, varkensboer blijft hoop houden
De politiek boog zich over het voorstel van Burgemeester en Wethouders om géén toestemming te verlenen voor de vestiging van een bedrijf met bijna achttienduizend varkens aan de Lieshoutseweg in Nijnsel.
Raadsbesluit kan worden genegeerd
Over twee weken, op 14 december, neemt de gemeenteraad een definitief besluit, maar zelfs dan nog bestaat de kans dat B en W toch het laatste woord zullen hebben.
Het besluit van de gemeenteraad hangt vooral af van Team Meierijstad. De veruit grootste partij in de gemeenteraad was afgelopen zomer voorstander van de stal, maar ze gaat nu terug naar de fractie, omdat er nieuwe informatie is. Voor het overige blijven alle partijen bij hun eerdere standpunt. CDA en VVD zijn voorstander; de rest is tegen. Bijna alle partijen lieten tijdens de vergadering blijken dat ze niet blij zijn met de hele procedure rondom deze zaak. De SP vindt zelfs dat de hele procedure ...stinkt.
Muziek in de oren
Gemeentebelang Meierijstad dreigde met een motie van wantrouwen te komen. De partij heeft slechts één zetel in de gemeenteraad. Toch zal het Verhagen en zijn advocaat Joost de Rooij als muziek in de oren hebben geklonken.
De vergadering in Sint-Oedenrode heeft een uur of drie geduurd. Halverwege was er een schorsing zodat verantwoordelijk wethouder Eric van den Boogaard de tijd kreeg om antwoorden op de vele vragen te kunnen formuleren. Hij ging daarna niet in op de vraag of Verhagen aanspraak kan maken op een schadeclaim. Tijdens de discussie die vervolgens ontstond, bleek dat het CDA de stal met tegenzin wil toestaan.
Verbazing bij advocaat
Ook werd duidelijk dat het college een eventuele aanvraag voor een vergunning zal moeten toetsen aan de wet en dan wordt de vergunning mogelijk alsnog afgewezen. De Rooij verbaasde zich hierover.
Eerder op de avond noemde hij de besluitvorming van B en W al onbegrijpelijk. Volgens de raadsman worden de plannen van zijn cliënt gedwarsboomd door laksigheid van de gemeente Meierijstad. De Rooij: “Het college had ontheffing kunnen aanvragen. Hebben ze niet gedaan. Doordat de gemeente te laat is met het nemen van een besluit, zitten wij nu in deze situatie met de staldering.”
Dit houdt in dat boeren pas een nieuwe stal mogen bouwen als ze op een andere plek stallen slopen. Bovendien zouden ze dan tien procent minder dieren mogen houden. De Rooij had vorige week al helemaal niets heel gelaten van de motivatie van B en W.
LEES OOK: Strijd om megastal Nijnsel nog niet gestreden: ‘De gemeente is verantwoordelijk voor de schade'
'Wethouder maakte er een potje van'
Verhagen zelf vroeg zich tijdens de commissievergadering hardop af waarom hij eigenlijk naar Nijnsel was gekomen. “Onze komst hier is zinloos”, aldus de boer. Volgens hem dwingt het college de raad in te stemmen met het voorstel.
Verhagen richtte zich in zijn reactie ook op Van den Boogaard. Hij meent dat de wethouder er een potje van gemaakt. Dat was tegen het zere been van Van den Boogaard.
Buurt tegen stal
De (mogelijke) bouw van de megastal is al jaren het onderwerp van gesprek in het dorp. De buurt ziet de stal namelijk liever niet komen. Niet alleen vanwege stankoverlast. Ook omdat bestaande familiebedrijven in de veehouderij door de komst van de megastal niet meer kunnen uitbreiden. De nieuwe stal zou hun uitbreiding op slot gooien.
In juli zei de gemeenteraad nog 'ja'; precies een week geleden kreeg de ondernemer nul op rekest van B en W. Uiteindelijk moet de gemeenteraad dus nog een besluit over nemen. De commissievergadering van donderdag was hiervoor de eerste aanzet.