Drie maanden cel geëist tegen Jan B. voor bedreigen van burgemeester, agent en ambtenaar
De bedreiging dateert al van 13 maart 2015. Door andere rechtszaken werd deze kwestie op de plank gelegd. En daana zelfs gestaakt. Dat leidde tot grote ophef.
Controle liep uit de hand
Op de dag van de bedreiging gingen een gemeenteambtenaar en een politieman naar het terrein van B. aan de Hulteneindsestraat in Hulten. B. was het dak aan het schoonmaken en de gemeente vermoedde dat er iets niet in orde was en dat er asbest in het dak zat. B. vertelde op de zitting: "Hij kwam met een politieagent en dat werkte averechts bij mij." Officier van justitie Teuntje Gudde sprak van een 'furieuze' B.
De agent en ambtenaar verklaarden drie dagen later bij hun aangifte dat Jan B. toen zei dat 'hij zelf naar de gemeente zou gaan en burgemeester Boelhouwer van Gilze en Rijen zou neerknallen'. Hij zou daaraan hebben toegevoegd dat hij aan 'kalasjnikovs en handgranaten' zou kunnen komen: 'meer dan de politie'. Toen de rechter daar naar vroeg erkende hij wel dat hij wapens had.
Bedreiging met de dood?
De rechtbank las voor uit de belastende verklaringen van de agent en de ambtenaar. Zo zou B. eraan hebben toegevoegd: 'dan wordt de burgemeester wereldberoemd en staat zijn geboortedatum erbij'. Dat leek heel erg op een doodsbedreiging, hield de rechtbank hem voor. B. kon de rechters niet vertellen wat 'zijn gedachte toen was'.
B. zou bij het bezoek van de agent en de ambtenaar op de bewuste dag even zijn weggelopen en teruggekomen met de hand achter de rug, alsof hij een pistool droeg. De agent vertelde drie dagen later dat hij overwoog zijn vuurwapen te trekken om zich te verdedigen. 'Zijn hand lag op zijn wapen', vertelde de officier.
'Etteren'
B. daarover dinsdag in de rechtszaal: "In mijn drift heb ik misschien verkeerde dingen gezegd. Ik had zo mijn redenen, ze lagen te etteren." Hij erkende dat hij tegen het tweetal onjuiste woorden heeft gebruikt. Maar hij ontkende steeds dat hij de burgemeester heeft bedreigd, simpelweg omdat die er niet bij was die dag.
Advocaat Brian de Pree vroeg om vrijspraak voor het bedreigen van de burgemeester. Hij sprak over een 'vertroebeld beeld'. Hij noemde de officier 'prima' maar de 'belachelijke eis' 'beschamend' en 'tenenkrommend', omdat de bedreiging al begin 2015 was en vanwege de rommelige voorgeschiedenis. Er was sprake van 'politieke druk', zei de Pree.
Taakstraf?
Hij vroeg om een 'rechterlijk pardon'. Als er toch een straf uit moet komen, dan een taakstraf. Hij bleef er ook hameren dat het juridisch onmogelijk is, straffen bij elkaar opstapelen en blijven eisen. Volgens wetgeving is er na een tijdje een maximum bereikt, zoals nu.
De officier van justitie noemde het 'tenenkrommend' dat de advocaat de indruk wekte dat het om een 'niemendalletje' ging. Ze bleef bij haar eis omdat ze dat het enige juiste antwoord vindt op de ernstige gebeurtenissen, van begin 2015.
Op de publieke tribune zaten burgemeester Jan Boelhouwer en de betrokken politieman. Ze wilden na afloop geen commentaar geven.
Wapenhandel en lijk
Jan B. zit momenteel een celstraf uit van 5 jaar en zeven maanden voor wapenhandel en twee jaar en drie maanden voor het verstoppen van het stoffelijk overschot van Freddy Janssen uit Valkenswaard. Volgens de huidige plannning komt B. op zijn vroegst in maart 2019 vrij. Maar er volgt nog wel een hoger beroep over de zaak Freddy Janssen.
Jan B. wilde al wel vooruitblikken. Hij vertelde de rechters dat hij zijn boerderij in Hulten straks wil verkopen en naar België gaat verhuizen. 'Lekker een beetje rentenieren', zei hij.
De rechtbank doet uitspraak op 19 december.