Lantaarnpalen die auto’s opladen, Brabants bedrijf begonnen met eerste proef in Nederland
De eerste laadlantaarnpalen staan sinds maandag op een bedrijventerrein in de Hofstad. De palen werden officieel in gebruikt genomen door de Haagse wethouder Tom de Bruijn. Het experiment duurt een half jaar.
De palen zouden volgens het bedrijf eventueel ook nog uitgebreid kunnen worden met een wifipunt en beveiligingscamera’s.
Experimenten
Volgens de technisch directeur van Ecotop, Peter van der Putten, zijn de palen ook nog niet in het buitenland te zien. “Er is wel geëxperimenteerd met een stopcontact in lantaarnpalen, maar die misten nog de ‘power’ om auto’s op een snelle manier te laden. Wij hebben een laadcel waar veel stroom doorheen kan.”
Met de oplaadlantaarnpaal kunnen twee auto’s van stroom worden voorzien. Hoe snel een elektrische auto is opgeladen, ligt aan de batterij in het voertuig. “Wij zetten de kraan zeg maar volledig open, maar hoe groot de badkuip is verschilt per auto”, legt hij uit. “Een half uurtje kan al genoeg zijn om de hele middag te kunnen rijden.”
Sociale onderneming
Het Boxtelse bedrijf, dat nu zes jaar bestaat, is een van de grootste fabrikanten van laadpalen in Nederland. Alles wordt in Brabant bedacht en gemaakt. De basis van het bedrijf bestaat uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door de opdracht van de gemeente Den Haag kon het bedrijf tien extra arbeidsplaatsen bieden.
De gemeente Den Haag kreeg de primeur omdat zij al veel met Ecotap samenwerkt. Het bedrijf heeft er twee jaar aan de paal gewerkt, van idee tot volledige ontwikkeling en goedkeuring. “En er is nu zelfs al interesse vanuit Parijs”, zegt Van der Putten.
Het bedrijf is behalve in Nederland ook actief in zeven andere Europese landen, waaronder Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Het hoofdkantoor staat in Boxtel.