'We willen levens redden', NAC leert ouderen reanimeren
"Als jullie het niet goed doen, zeg ik dat eerlijk", zo laat één van de instructeurs weten aan zijn groepje ouderen. Natuurlijk is er tijd voor een lolletje, maar het doel van de bijeenkomst is heel serieus. Reanimeren moet je leren.
Levens redden
"We willen levens redden", zegt Sander van den Anker namens Teamplay@NAC, die dit samen organiseert met het Ouderenfonds. "Ze leren hoe ze moeten reanimeren als iemand niet meer ademt en hoe een AED (defibrillator) werkt. Eigenlijk het gehele stappenplan waardoor iemand hopelijk in leven blijft. "
De tachtig deelnemers aan de cursus zijn allemaal actief bij de NAC Old Stars, de elftallen uit de regio die wandelvoetbal spelen. Vanwege de leeftijd is deze doelgroep natuurlijk bewust gekozen.
"Hoe meer hulpverleners we hebben met een papiertje, hoe veiliger het wordt", zegt Van de Anker over de certificaten die de cursisten kunnen behalen.
Cursist kreeg zelf hartstilstand
Eén van de cursisten is Dick van Vliet, voetballend als Old Star bij Internos uit Etten-Leur. Hij hoefde geen twee keer na te denken toen hij het aanbod kreeg voor de bijeenkomst.
"Ik heb zelf ooit een hartstilstand gehad", zo vertelt hij. "Daarom vind ik het belangrijk om zelf ook te kunnen reanimeren."
"Het is een erg bijzonder initiatief", vervolgt Dick. "Ik denk eigenlijk dat de meeste volwassenen in Nederland eigenlijk ooit iets dergelijks gehad moeten hebben. Dat het hier zo wordt gepromoot is belangrijk en verstandig."
Elke week 300 keer een hartstilstand
Elke week krijgen zo'n driehonderd mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Ook bij sporters en supporters komt hartfalen regelmatig voor. Op tijd reanimeren vergroot de overlevingskans enorm.
"Een extra reden om meer met dit soort initiatieven te komen", besluit Dick.