Uit eten en de wereld 'een stukje mooier maken', volgens deze ondernemers kan het
In het huidige restaurant werkten vroeger treinmonteurs aan het herstel en onderhoud van locomotieven. Omdat de treinen recht naar binnen moesten kunnen, werd gebruik gemaakt van een grote draaischijf buiten de loods.
"Die schijf draaide de treinen zo dat er achter elke deur een trein naar binnen kon komen", zegt Martijn Lavoir, een van de restauranthouders. "De hele loods is als het ware om die draaischijf gebouwd en daardoor heeft het een uitwaaierende vorm."
Smeerput werd wijnkelder
Het maakt deze zogenoemde polygonale loods bijzonder en bijna uniek, benadrukt Lavoir. "Er zijn er niet veel van in Nederland."
Afgezien van het feit dat de loods inmiddels een monumentale status heeft, wilde het vijftal de loods zelf zoveel mogelijk intact laten. "We hebben de smeerputten zichtbaar gemaakt door er glazen platen overheen te leggen. Maar de functie is nu natuurlijk anders. Wij gebruiken ze onder meer als wijnkelder of bieropslag."
De ondernemers runnen het restaurant naast hun bestaande bedrijf. Dat maakt het mogelijk om een deel van de horeca-opbrengst naar een goed doel te sturen. "We willen de wereld net een beetje mooier maken. Eve staat voor 'Eten Voor Eten'. En dat betekent dat wij een percentage van onze omzet afstaan aan het World Food Program."
Dat goede doel ondersteunt mensen die getroffen zijn door natuurrampen of oorlogsgeweld door ze te voorzien van een maaltijd. EVE wil op jaarbasis minimaal 100.000 maaltijden doneren.