De lekkerste kerststol van het land komt uit Made
De bakkende broers Van der Steen zijn zo goed in het bakken van kerststollen dat ze er een oorkonde en een bokaal voor kregen. Woensdag viel de beslissing al, maar vrijdag werd de prijs uitgereikt. De lekkerste kerststollen komen dus uit Made.
De prijs kwam bakker Jeroen van der Steen niet zomaar aanwaaien. "Er waren drie voorrondes. Die zijn we goed doorgekomen", vertelt Jeroen terwijl hij een stol staat te maken. "Van de week kwam er ook nog een mysteryshopper langs."
Uiteindelijk waren er 24 finalisten over en bleken de stollen van Jeroen en zijn broer Barry de beste van Nederland.
Werkwijze
Het maken van de winnende kerststol is best een tijdrovend klusje. Honderdvijftig stollen maken, duurt zo'n vijf uur. "Het is heel luxe krentenboldeeg. Daar gaan noten, rozijnen en krenten in. Bij ons zitten er ook nog sinaasappelstukjes in. Dat draaien we door het deeg."
Maar dan is het nog niet klaar. Uiteraard is een kerststol pas een kerststol als er honderd procent amandelspijs in zit.
Niet alleen de broers, maar ook de rest van het personeel is trots op de prijs die ze hebben gewonnen. De prijs werd uitgereikt door Nico Bloem, voorzitter van de kritische 'stollenjury'. "We zijn enorm trots op dit soort bakkers", vertelt Bloem.
Rapportcijfer
Drie negens stonden er in het eindrapport van de jury. Waarom geen tien als hij toch zo goed en lekker is? "Als je een tien krijgt, kun je niet beter. We houden voor ons als juryleden altijd de ruimte om in overtreffende trap toch nog iets te kunnen doen. Als je al een negen hebt, dan is dat echt top."