Pluimvee moet binnen blijven vanwege ophokplicht: 'We hoopten het een jaartje over te slaan'
“Dit is natuurlijk zeer zorgelijk, maar we wisten dat het in de lucht hing”, zegt Hugo Bens. Hij is van de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) en pluimveehouder in Haps. “We hoopten het eigenlijk een keer een jaartje over te slaan, maar helaas.”
Hij vindt het goed dat er meteen is ingegrepen. “Het is heel belangrijk dat we allemaal goede hygiënemaatregelen treffen nu. Ook de ophokplicht is goed. We moeten zorgen dat er niks in de stallen gesleept wordt.”
'Geen grote gevolgen'
Brabantse pluimveehouders hebben bij elkaar zo’n 28 miljoen dieren. Volgens Bens zal de ophokplicht niet direct gevolgen hebben in de provincie. “We mogen vrije uitloopeieren tegenwoordig langer verkopen. Eerst was het twaalf weken, maar de termijn is opgerekt met vier weken. Dat scheelt dus.”
Volgens hem heeft het ook geen gevolgen voor het kippenvlees in de winkel. Bens zegt dat dit nog gewoon vervoerd en verkocht worden.
LEES OOK: Geen vrije uitloopeieren meer door vogelgriep: 'Dit kost me 3000 euro per week'
De ophokplicht geldt voor bedrijven die vogels houden voor de productie van vlees, eieren of andere producten en voor het uitzetten in het wild. De maatregel moet voorkomen dat andere bedrijven besmet raken. Ook moeten bedrijven extra hygiënemaatregelen nemen.
Maatregelen kinderboerderijen
Dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen. Verder is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels.
Bij de Beekse Bergen in Hilvarenbeek, ZooParc Overloon en Dierenrijk in Nuenen zijn de verblijfplaatsen van watervogels en pluimvee daarom voorlopig verboden terrein voor bezoekers.
De ophokplicht gold vorig jaar november voor het laatst. Toen ging het om een voorzorgsmaatregel, die ruim vijf maanden van kracht bleef. Minister Carola Schouten van Landbouw kan geen inschatting geven hoe lang de ophokplicht nu zal duren.