Bakfietskok Radim mag weer wokken na lange strijd met gemeente Breda

9 december 2017 om 16:20
nl
Witte rook voor 'bakfietskok' Radim Mazanek uit Breda. Twee maanden geleden kreeg hij te horen dat hij moest stoppen met zijn 'foodfiets'. Dankzij een kleine aanpassing mag hij toch verder gaan.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Radim maakt en verkoopt wokgerechten vanuit zijn bakfiets, die hij regelmatig in de Bredase wijk Schorsmolen neerzet. In oktober kreeg hij te horen dat hij moest stoppen. Handhavers van de gemeente dreigden met een boete.

ZIE OOK: Radim moet stoppen met zijn foodfiets: 'Iedereen gunt het hem, behalve de gemeente'

Discussie
Het grootste discussiepunt was of Radim wel of geen straatverkoper is. De kok zag zichzelf als straatverkoper, omdat hij steeds een andere plek heeft. “Daarom heb ik geen vergunning nodig. Ik hou me aan de regels”, beweert Radim.

De gemeente vond dat hij een vergunning nodig had voor een standplaats. “Het ambtelijke taalgebruik in de brieven van de gemeente én een taalbarrière hebben tot onduidelijkheid geleid. We gaan op zoek naar een oplossing”, verklaarde een woordvoerder eerder.

Die oplossing is er nu. De gemeente heeft de regels uitgebreider op papier gezet. Radim heeft nu geen elektrische kookplaat meer, maar eentje op gas. “Nu hoef ik geen stekker meer in te pluggen. Hierdoor ben ik mobieler en is er minder discussie.” Ook gaat hij alsnog proberen een vaste standplaats te krijgen.
 
Geld
“Ik ben er heel blij mee”, vertelt Radim opgelucht, al is hij toch niet helemaal tevreden. “De regels zijn aangescherpt. Ik moet me nu ieder uur verplaatsen. Daardoor heb ik minder klanten.”

"Dit had veel eerder opgelost moeten worden. Radim heeft nu onnodig veel stress gehad", vindt Dirk Uijl van de Bredase SP. "Hij steekt zijn nek uit om te voorkomen dat hij een uitkering nodig heeft. Dat moet beloond worden."
 
Radim komt oorspronkelijk uit Tsjechië en was daar chef-kok. Hij kwam in 2014 vanuit Engeland naar Breda om kansarme jongeren te leren koken. Dit deed hij in restaurant De Ark aan de haven. Maar het initiatief stopte en Radim raakte zijn baan kwijt. Daarom ging hij aan de slag als kok.

Ongeluk
De ondernemer heeft dankzij het goede nieuws weer grootste plannen. “Ik wil werklozen opleiden tot kok, zodat zij met een eigen bakfiets een onderneming kunnen beginnen.” Hij hoopt het samen met de NS uit te kunnen rollen.


Toch moet Radim nog even wachten met wokken. Hij is nog herstellende van een ongeluk. Over acht weken is hij weer in staat om wokgerechten te maken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.