Oud-directeur Laurentius zou miljoenen euro's in eigen zak hebben gestoken, rechtszaak begonnen

12 december 2017 om 19:34
nl
Bouwgrond die binnen een paar uur tijd ineens honderdduizenden euro's meer waard werd. Enveloppen met bankbiljetten. Een duur schilderij als cadeautje en hoe zit het met die koffer vol geld? Puzzelstukjes uit de geruchtmakende Laurentius-affaire. Dinsdag begon het proces over de oplichtingszaak voor de rechtbank in Den Bosch. Hoofdrolspelers zijn de oud-directeur van de Bredase woningcorporatie Laurentius en een projectontwikkelaar.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Ze zouden stiekem afspraken hebben gemaakt bij de aankoop en verkoop van onroerend goed en zo miljoenen euro's in eigen zak hebben gestoken. Laurentius kwam daardoor in grote problemen.

Het gaat om oud-directeur Walter Vermeulen (56) van woningcorporatie Laurentius in Breda en Wim Snoeren (69), de directeur van Wildhage planontwikkeling in 's Gravenmoer. Beide verdachten zaten naast hun advocaten in het beklaagdenbankje. "Bedragen die werden betaald, pasten binnen het beleid van Laurentius en binnen de normen die gemeenten hanteerden", zei een ontkennende Vermeulen aan het begin van het proces. 

Wildhage
Eigenlijk was er ook nog een derde man aangeklaagd: Pierre Peeters uit Teteringen, vooral bekend als topman van het ROC West-Brabant. Maar Peeters is begin 2015 overleden. Zijn bedrijf, Wildhage Advies, is ook aangeklaagd. Zijn erfgenamen zijn opgeroepen, maar hun stoel in het beklaagdenbankje is leeg. Zijn weduwe volgt op de publieke tribune het proces.

Op de vraag van de rechtbank of Peeters wist van het gesjoemel antwoordde Snoeren dinsdag heel resoluut met 'nee'.

Enveloppen met geld
Snoeren vertelde dat het gangbaar was in de vastgoedwereld om 'douceurtjes' te geven. Hij schatte in dat hij vier of vijf keer een envelop met geld aan Vermeulen had gegeven. Soms 20.000 euro, een keer 10.000 of 5000.

'Een stukje erkentelijkheid', zoals Snoeren het noemde.  "Het was privégeld. Mijn vrouw was het er niet mee eens en ik ben er mee gestopt," Toen de rechtbank Vermeulen naar de enveloppen met geld vroeg zei hij: "Dit is nooit gebeurd."

Vier 'besmette' plekken
Op de aanklacht staan vier vastgoedprojecten: drie projecten in Zeeland en eentje in Brabant: Brouwhuis in Breda, op het voormalige Driehoefijzersterrein. Bij dat Bredase project zouden de verdachten het project op 29 december 2011 hebben gekocht voor ongeveer vier miljoen euro. Op dezelfde dag hebben ze het verkocht voor ruim anderhalf miljoen euro meer. Het verschil zouden ze in eigen zak hebben gestoken.

Bij een vergelijkbare transactie in Terneuzen konden de verdachten dat wel verklaren, zo bleek op de zitting. Er waren kosten gemaakt, werkuren, reiskosten en nog meer. Maar het OM ziet in deze constructie het bewijs dat er onder tafel illegaal geld verschoven is en dat Laurentius onnodig veel (publiek) geld is verloren.

Miljoenen verduisterd
De rechtbank hield de verdachten ook voor dat ze diverse keren geld opnamen bij de bank steeds kort voor een afspraak met Vermeulen. Dat bleek uit alle agenda's die zijn onderzocht. "Er is geen verband", zei Snoeren. "Ik reisde veel, kocht wel eens wat kunst."

De vermeende oplichtingspraktijken deden zich voor tussen 2004 en 2012. Het Openbaar Ministerie (OM) zegt dat er 4,4 miljoen euro is verduisterd. Laurentius stelt dat er veel meer geld is verdiend. Naast deze rechtszaak zijn er claims en een kaalplukzaak van het OM in voorbereiding.

Laurentius gedupeerd
Vermeulen was sinds 1 oktober 2001 directeur-bestuurder bij Laurentius in Breda, een corporatie met achtduizend huurders. De instelling kwam door de praktijken in zwaar weer, moest steun aanvragen en is inmiddels opgekrabbeld. Maar grote projecten zitten er nog niet in. Vermeulen is begin 2013 ontslagen.

De aanklacht tegen Vermeulen is het 'zwaarst'. Alles draait om oplichting. Daarnaast is verduistering ten laste gelegd, maar ook 'omkoping van anderen dan ambtenaren' en handelen in strijd met de statuten als directeur van Laurentius. Bij de andere verdachten staat vooral oplichting centraal. 

Koffer vol met bankbiljetten
Dan is er ook nog de aanklacht van het verstoppen van een koffer vol misdaadgeld. Bij de broer van Vermeulen in Nuenen, in de kruipruimte, vond de politie een koffer met daarin 700.000 euro. Dat geld was afkomstig uit een kluisje van de KBC-bank in Lommel. Vermeulen zelf had in zijn huis in Eindhoven ook duizenden euro's cash. Het OM ziet dit als witwassen.

Vermeulen legde de rechtbank uit dat hij bevoegd was om zelfstandig projecten op te pakken. Bovendien kon Laurentius niet zelfstandig nieuwbouwprojecten ontwikkelen en had het dus hulp nodig van bijvoorbeeld Wildhage. "Ik was blij dat dit soort partijen dat deed."

Schilderijtje
Vermeulen benadrukte dat Laurentius ooit een van de beste corporaties van Nederland was onder zijn bewind. Hij ontkende dat hij Peeters en Snoeren 'inhuurde'. Maar volgens hem speelde mee dat hij goed zaken kon doen met architect Snoeren omdat het een 'zwaargewicht' was en met Peeters omdat hij een enorm netwerk had in de onderwijswereld, als baas van het ROC West-Brabant.

Vermeulen kreeg in 2010 een schilderij cadeau van een Limburgse projectontwikkelaar. Dat doek bleek later meer waard dan verwacht. Achteraf gezien vindt Vermeulen dat ongepast, vertelde hij. Vooral ook omdat er bij Laurentius twee jaar eerder een integriteitscode was ingevoerd die dit soort dure geschenken verbood.

Uitspraak
Voor het proces zijn vijf dagen uitgetrokken. Dinsdag en woensdag krijgen de verdachten en de officier van justitie de gelegenheid om uitleg te geven over de aanklacht. Donderdag komt het OM met de aanklacht en strafeisen. Het voorlezen gaat ongeveer vijf uur in beslag nemen. Op 23 januari doet de rechtbank uitspraak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.