De eerste code rood van het jaar: veel deuken, weinig breuken [OVERZICHT]
Verkeer
Sneeuw en verkeer, het is een bijna altijd een ongelukkige combinatie. Ondanks dat veel mensen thuis bleven, brak de maandagavondspits het lengterecord van dit jaar. De drukste tijd was volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) om vijf uur in de middag. Toen stond er 780 kilometer file. Sommige reizigers deden er meer dan vier uur over om thuis te komen. Zoals verslaggever Jos Verkuijlen.
De gladheid zorgde naast files voor de nodige botsingen. De VID telde maandag 203 incidenten op de weg in heel Nederland. Op een normale dag zijn dat er gemiddeld 73.
Openbaar Vervoer
Veel bussen stonden stil op maandag. Busmaatschappij Arriva reed op grote delen van de middag én in de avond niet. Volgens een woordvoerder was het te gevaarlijk om de weg op te gaan. Dat zorgde ervoor dat veel mensen tijdelijk waren gestrand. Toch bleef echt grote ellende uit, ook omdat veel treinen wel reden.
Op Eindhoven Centraal Station waren wel balende scholieren te vinden die niet thuis konden genieten van hun ijsvrije dag.
Politie
Er mochten dan meer botsingen zijn geweest, bij de politie in Oost-Brabant was het opvallend rustig in de meldkamer. “Een collega belde mij om te vragen of zijn pieper kapot was, zo weinig meldingen van ongelukken kreeg hij”, zegt een woordvoerder. "De auto's die alleen een deuk hebben komen niet bij ons, die regelen het gewoon direct met de verzekeraars."
Het lijkt er dus op dat de vele waarschuwingen voor de spiegelgladde wegen hun werk hebben gedaan.
Volgens een woordvoerder van de VID reden veel automobilisten rustiger dan normaal, met minder ernstige ongevallen tot gevolg: "Mensen konden niet harder. Ze reden als olifantjes achter elkaar."
Ziekenhuizen
Een spekgladde dag is een dag vol botbreuken zou je denken, maar dat viel mee. De meeste Brabantse ziekenhuizen hadden een relatief rustige dag. Bij het Amphia Ziekenhuis in Breda haalden ze opgelucht adem: “Het viel heel erg mee. Er zijn twee kneuzingen en twee breuken binnengekomen."
Bij het Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg kregen ze vijftien patiënten binnen die waren uitgegleden. Vijf mensen werden behandeld voor serieuzere verwondingen na een aanrijding. Ook geen uitzonderlijk aantal volgens het ziekenhuis.
Bij het Catharinaziekenhuis in Eindhoven hadden ze het naar eigen zeggen wel iets drukker dan normaal: dertien mensen kwamen daar binnen met breuken en andere schade.
Taxichauffeurs
Door het uitvallen van veel bussen waren taxi's opeens zeer populair. Vooral in Eindhoven was het dringen geblazen. Veel toeristen die bang waren hun vlucht te missen op Eindhoven Airport, hadden er veel voor over om een plekje te bemachtigen.
“Als ik aankwam op Eindhoven Centraal dan hadden direct meerdere mensen de deurklink vast”, zegt een chauffeur die de hele dag op en neer reed tussen het station en Eindhoven Airport. Toch was het geen topdag voor deze chauffeur. “In de sneeuw maak je relatief weinig kilometers en we worden betaald per kilometer.”
Tekst gaat onder video verder
Eindhoven Airport
Op Eindhoven Airport konden er een tijdlang geen vluchten vertrekken door de sneeuw. Het Rode Kruis leverde veldbedden voor de mensen die op het vliegveld moesten overnachten. Zo'n driehonderd van hen maakte daar gebruik van. Tot echte chaos op het vliegveld leidde dat niet. Op dinsdagochtend was de rust alweer teruggekeerd in de vertrekhal.
Een van de ongelukkige gestrande reizigers was en is de Schot Ross Connely. Hij zit al sinds zondagochtend vast op het vliegveld en moest het doen met een waardebon van vijf euro van Eindhoven Airport. Waarschijnlijk kan hij zijn reis pas woensdag voortzetten
Takelbedrijven en garages
De autoreparateurs in de provincie waren blij me alle sneeuwval. Veel gebutste auto's betekent veel werk. Bij takelaar Logic X hadden ze hun handen vol: “Onze chauffeurs vinden zo’n dag wel mooi. Er staan flink wat auto's op ons terrein.”
Toch viel de schade dit jaar mee in vergelijking tot vijftien jaar geleden. Volgens een medewerker van Carlux Schadeherstel komt dat door de hightech systemen die hun werk doen. "Auto’s van tegenwoordig hebben ABS, PDC en andere afstandssensoren, daardoor zien wij minder schade. Maar als auto's dan toch tegen elkaar opbotsen, dan is de schade ook groot. Maandag kregen we 30 tot 40% meer beschadigde auto's binnen dan normaal."
Tekst gaat door onder video
Brabant kan tegen een stootje
Al met al leverde de code rood naast vertraging en iets meer gedeukte auto's weinig grote ellende op. Conclusie: Brabant kan wel tegen een sneeuwstormpje.