Video

Museumbezoekster Ton geraakt door 'nieuwe' Van Gogh: 'Molen op het doek was van mijn grootouders'

16 december 2017 om 14:37 • Aangepast 20 november 2020 om 19:44
nl
"Een beetje thuiskomen." Zo omschrijft een dame het gevoel dat in haar opborrelt als ze Van Gogh's schilderij 'De Collse Watermolen' bekijkt. Zaterdag mogen bezoekers de nieuwste aanwinst van het Noordbrabants Museum in den Bosch gratis bewonderen. Ton Cuypers-Smulders heeft een bijzondere reden om daar gebruik van te maken. De molen op het schilderij van de meester was ooit in het bezit van haar grootouders.
Profielfoto van Marjanka Oerlemans
Geschreven door
Marjanka Oerlemans

Wie zaterdag wil komen kijken hoeft daarvoor dus de portemonnee niet te trekken. Zo viert het museum dat de Van Gogh uit 1884 terug in Brabant is.

Wachten op privacy instellingen...


Van Gogh maakte het werk toen hij bij zijn ouders in Nuenen woonde. In die periode gebruikte hij vaak veel donkere kleuren, een opvallend verschil met de veel kleurrijkere werken die hij later in Frankrijk maakte. Voor het schilderij 'De Collse Watermolen' werd drie miljoen euro neergeteld. Afgelopen donderdag arriveerde het doek in het museum.  

LEES OOK: Collse Watermolen is thuis, schilderij Van Gogh opgehangen in Noordbrabants Museum

Met enkele tientallen anderen, stond Ton Cuypers-Smulders al voor openingstijd voor de ingang van het museum te wachten. "Mijn grootouders hebben de molen in 1870 gekocht. En hij is een paar decennia in onze familie geweest. Ik heb in die omgeving gespeeld. Het is een beetje mijn gebiedje."

'Steeds weer komen kijken'
Van Gogh schilderde de molen dus in dezelfde periode dat hij in het bezit van de familie Smulders was. "Het is een heel bijzonder schilderij voor mij. Ik heb het één keer eerder gezien in Amerika. De vorige keer vond ik het veel donkerder." De dame is blij dat het schilderij van Amerika naar Den Bosch verhuisde: "Nu kan ik steeds terugkomen om het weer even te zien. Dat is een heel fijn gevoel."

Wachten op privacy instellingen...

"Wij komen uit Zundert, het geboortedorp van Van Gogh", vertelt een echtpaar buiten bij de ingang. Maar Zundert is niet de plek waar "De Callse Watermolen" op het doek vereeuwigd werd. Lachend: "Dat valt weer wat tegen ja!"

Een andere bezoeker vertelt wat hem aanspreekt aan het doek. "Het is heel mooi en gedetailleerd. En dat de molen nog te herkennen is bij Eindhoven. Het is wel vrij somber van kleur, maar dat past er ook bij. Het heeft wel wat."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.