Arriva haalt beveiligers van bussen, 'Niet de vraag óf maar wanneer er slachtoffers gaan vallen'
Verschillende medewerkers van Arriva bevestigen dat er veel interne onrust is over het wegvallen van de BOA’s. Volgens hen zou de veiligheid van de chauffeurs en reizigers niet meer gewaarborgd zjin.
In Brabant-Oost verdwijnen er vijf ambtenaren en in Brabant-West zijn het er twee. Dat betekent dat er nog ongeveer veertien voltijd ambtenaren overblijven voor de hele provincie. Niet veel als je bedenkt dat Arriva in vrijwel heel Brabant rijdt, waaronder ook in grote steden als Tilburg en Breda. De BOA’s zorgen onder andere voor extra controles in de bussen en schieten chauffeurs te hulp bij incidenten.
LEES OOK: Einde van een tijdperk: geen muntgeld meer in de Brabantse bus
Begin 2016 werden extra BOA's aangesteld door Arriva na een serie overvallen in Tilburg en Den Bosch. De overvallen leidden er ook toe dat er pinautomaten in bussen werden geplaatst. Vanaf begin 2018 zijn die in alle bussen en is er dus geen contant geld meer in de bussen. Voor Arriva de reden om het aantal BOA's terug te schroeven.
Toenemende agressie
Maar, zo benadrukken werknemers, het risico op overvallen mag dan kleiner zijn, de agressie tegen chauffeurs is het afgelopen jaar juist duidelijk toegenomen. Veel incidenten hebben bovendien te maken met de nieuwe manier van betalen. Een werknemer: “Er zijn al meerdere incidenten geweest met mensen die contant wilden betalen en agressief werden toen dat niet kon.” Zaterdagmiddag is er nog een buschauffeur in Oosterhout om deze reden in elkaar geslagen.
LEES OOK: Jeugddetentie voor overvallers buschauffeurs in Tilburg, buit ging op aan dure kleren
Brandbrief FNV
Vakbeweging FNV heeft zich na klachten van werknemers ook al uitgesproken over het wegvallen van de BOA’s. In een brandbrief aan het bestuur wordt benadrukt dat door de vermindering van de BOA’s de veiligheid van medewerkers niet meer gegarandeerd kan worden. In de brief schrijft FNV onder andere: 'Het is volgens ons niet de vraag of er slachtoffers met ernstig letsel vallen, maar wanneer dit gaat gebeuren'.
Angst voeden
Volgens Anne Hettinga, algemeen directeur Arriva, is het terugdraaien van het aantal BOA’s conform de gemaakte afspraken. “De extra BOA's zijn niet meer nodig omdat er niet meer met contant geld betaald kan worden in bussen”, zegt Hettinga. De algemeen directeur is dan ook teleurgesteld en verbaasd over de brandbrief van de FNV. “De veiligheid van de medewerkers is namelijk onze eerste zorg. De agressiecijfers over 2017 laten vergeleken met 2016 een daling zien.”
Hettinga wil geen exacte cijfers geven omdat het jaar nog niet is afgelopen en de cijfers nog intern besproken moeten worden. Wat hem betreft wordt het besluit niet teruggedraaid. “Zodra we het idee hebben dat de veiligheid van onze mensen gevaar loopt nemen we passende maatregelen. Daarbij baseer ik me wel op de feiten en cijfers en niet op verhalen die de angst voor agressie alleen maar voeden.”