Video

Extreem hoogwater in de Biesbosch door sneeuw en regen

18 december 2017 om 20:29 • Aangepast 20 november 2020 om 19:41
nl
Water en nog eens water: Door de smeltende sneeuw van vorige week de regenval die daarop volgde, is het water in de grote rivieren fors gestegen.Ook de Noordwaard in de Biesbosch is getransformeerd in een enorme binnenzee. Het water kolkt daar letterlijk naar binnen. Door het stijgende water in de Waal en de Boven-Merwede en Nieuwe Merwede, bij Woudrichem en Werkendam, zijn ook heel wat uiterwaarden ondergelopen.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Door het onderlopen van het gebied zijn twee groepen konikpaarden en de kudde waterbuffels verhuisd naar een hogere en droge vluchtplaats. “Een deel van de beesten is ondergebracht op een hoger gelegen stuk in de buurt van het Biesbosch Museum en een ander gedeelte in de buurt van de Braspenning”, zegt Roeland Vermeulen van Freenature.

De hoge waterstand zorgt ook voor mooie plaatjes. (Tekst gaat door onder de video)


Kom maar met dat water
De Noordwaard is speciaal aangelegd om in periodes van hoogwater als waterberging te functioneren. Op die manier kan het water sneller naar zee. “Dit najaar is het al de vijfde keer dat het gebied onderloopt, maar zo extreem als het nu is hebben we dit najaar nog niet meegemaakt”, aldus Vermeulen.

Schotse hooglanders zijn volhouders
De kolossale Schotse hooglanders blijven echter wel in het gebied. Die zoeken zelf een terp op waar ze ook worden bijgevoerd. De Noordwaard is een gebied van zo’n 4.450 hectare dat grenst aan de Nieuwe Merwede, ten westen van Werkendam en ten noorden van het Nationaal Park de Biesbosch.

Omdat het gebied dient als overloopgebied houden de Randstad en steden en dorpen in Brabant droge voeten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.