Uitsterfbeleid voor woonboten in Eindhoven gaat door: 'Eerst even laten bezinken'

19 december 2017 om 21:00
nl
Ze vreesden het al en dinsdagavond is het ook gebeurd. Er komt een uitsterfbeleid voor woonboten op industrieterrein De Hurk in Eindhoven. De bewoners, die willen dat de woonboten blijven, werden niet gesteund door de politiek.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

Op industrieterrein De Hurk in Eindhoven mogen in de toekomst zware bedrijven komen. De gemeente Eindhoven vindt dat woonboten daar niet bij passen. Daarom komt er een uitsterfbeleid: de huidige boten mogen blijven liggen, maar nieuwe bewoners zijn niet welkom.

Financiële strop
De bewoners van de tien woonboten balen hiervan. Zij vrezen dat ze veel geld mislopen. Ze kunnen hun woonboot later misschien nog wel verkopen, maar niet de ligplek. Ze denken dat ze dit tienduizenden euro’s kan kosten.

LEES OOK: Financiële strop dreigt voor dertien gezinnen in woonboten door verplichte verhuizing

Erik Kersten woont al zo’n 35 jaar op zijn woonboot. Hij was samen met veel van de andere bewoners aanwezig bij de raadsvergadering. “Eeuwig zonde”, noemt hij het besluit. “Het is een typisch Nederlandse manier van wonen. En dat heb je dan straks niet meer in de vijfde grootste stad van Nederland.”

De Lijst Pim Fortyun wilde dat er nog wel een plekje voor de woonboten zou zijn als De Hurk een zwaar industrieterrein wordt. De partij diende daarom een motie in, maar die haalde het niet. Alleen het Ouderen Appèl Eindhoven, CDA en Brede Beweging LinksOm (BBL) stemden voor.

'Verhuisvergoeding is fooi'
De bewoners krijgen wel een verhuisvergoeding van zesduizend euro. BBL noemde dit 'slechts een fooi'.

Kersten vertelt dat veel mensen hebben geïnvesteerd in hun woonboot en de omgeving eromheen. “Mensen hebben tuintjes aangelegd. We hebben zelf betaald voor de aanleg van stroom en waterputten. Dat is al snel een behoorlijk bedrag.”

De bewoners gaan volgens hem kijken of ze naar de Raad van State stappen. "We laten het nu eerst even bezinken. En dan overleggen we met onze advocaat wat we het beste kunnen doen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.