Alle provincies innen meer wegenbelasting, behalve Brabant
Landelijk verwachten de provincies en het Rijk komend jaar ruim 5,7 miljard euro aan wegenbelasting op te halen, wat neerkomt op een stijging van 2,4 procent ten opzichte van 2017. Flevoland spant de kroon, daar komt 32,8 procent meer binen dan vorig jaar.
De landelijke stijging is te wijten aan het toegenomen aantal voertuigen op de Nederlandse wegen.
Brabant
In totaal verwacht Brabant voor 249,5 miljoen euro aan wegenbelasting op te halen. Minder dan vorig jaar dus. Dat wil niet zeggen dat hier minder auto's rijden. Zo betalen leaserijders een deel van de wegenbelasting aan het leasebedrijf, dat vaak in een andere provincie is gevestigd.
De provincie verklaart het als volgt: "Brabant kent al jaren geen stijging meer van het tarief voor de provinciale opcenten op de motorrijtuigenbelasting. Sinds de start van de huidige bestuursperiode (2015) is het percentage dat de provincie bovenop de motorrijtuigenbelasting heeft, 'bevroren', er vindt ook geen indexatie plaats. Toch zijn de afgelopen jaren de inkomsten van de MRB in Brabant fors gestegen. Dat heeft te maken met de aantrekkende economische groei (meer en duurdere auto's) en het grotendeels stoppen van de fiscale bevoordeling van hybride auto's. Relatief groeien deze inkomsten in Brabant niet harder dan in andere provincies."
Verhuizing grote leasemaatschappij
"Na jaren van stijging zijn in 2017 de inkomsten echter gedaald. In de loop van dit jaar is de begroting over 2017 met 6,2 miljoen naar beneden bijgesteld. Dat heeft te maken met het effect van de verhuizing van een grote leasemaatschappij. Doordat het hoofdkantoor zich in een andere provincie heeft gehuisvest, zijn daarmee ook 65.000 auto's niet langer in Brabant geregistreerd. Dat houdt in dat er 9,7 miljoen euro minder aan MRB binnenkomt in Brabant."
[localfocus:https://localfocus2.appspot.com/5a3a29bf96009]