Video

Opruimen van gedumpt drugsafval: eigenaren van weiland in Nuenen draaien niet op voor kosten

20 december 2017 om 14:17
nl
De eigenaren van een weiland aan het Achterbos in Nuenen hoeven de kosten voor het opruimen van gedumpt drugsafval op hun terrein niet te betalen. Dat besliste de rechtbank in Den Bosch woensdag.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Henk, zijn zus en moeder erfden het stuk grond toen vader in 2014 overleed. In september vorig jaar werd in het weiland een brandend bestelbusje met drugsafval gevonden. Bijna een jaar later werden in hetzelfde weiland 45 kleine jerrycans en een grotere tank met drugsafval gedumpt en eveneens in brand gestoken. De daders werden niet gevonden.

De gemeente Nuenen liet het drugsafval in beide gevallen onmiddellijk opruimen door een gespecialiseerd bedrijf, zonder Henk, zijn zus en moeder daarvan op de hoogte te brengen. De kosten van de ruiming, 26.000 euro, wilde de gemeente op hen verhalen. De grondbezitters stapten daarop naar de rechter.

LEES OOK: 'Nachtmerrie door drugsdumpingen, man moet opruimkosten van 26.000 euro zelf betalen'

Woningwet overtreden
De rechtbank besliste woensdag dat de eigenaars de zogenoemde Woningwet hebben overtreden, ook al valt hen niets te verwijten. Volgens de bepaling moet de eigenaar van een terrein ervoor zorgen dat er geen gevaar voor de gezondheid of veiligheid ontstaat of blijft bestaan.

De rechter vindt het echter niet redelijk de onschuldige eigenaren van het weiland de rekening te laten betalen. Het dumpen van drugsafval op willekeurige plekken zorgt voor problemen voor diegenen die daar niks mee te maken hebben, maar er wel mee worden geconfronteerd.

Daarnaast gebeurde het opruimen van het drugsafval vooral in het algemeen belang. Dit alles betekent dat de eigenaren niet opdraaien voor de kosten die de gemeente maakte om het afval te laten opruimen.

Uitspraak rechter
"Als drugsafval wordt gedumpt en de overheid moet het snel zelf opruimen vanwege een gevaar voor de volksgezondheid, dan kan de overheid de kosten niet verhalen op de onschuldige eigenaar van het terrein als hem geen verwijt kan worden gemaakt en het opruimen vooral in het algemeen belang is. De maatschappij zal bij zichzelf moeten nagaan of zij eigenaren van percelen waar drugsafval is gedumpt dan wel een overheid die snel moet opruimen, tegemoet wil komen in die kosten", aldus de uitspraak van de
rechter.

Blijdschap
De uitspraak is een grote opluchting voor de eigenaren, zegt advocaat Peter van der Laar: "Deze zaak heeft  emotioneel veel gekost. Ze ervaarden het als heel onrechtvaardig dat ze voor de kosten moesten opdraaien, terwijl ze er niks mee te maken hebben."

Naar de uitspraak werd reikhalzend uitgekeken. Er bestaan tot dusver geen of weinig uitspraken over de kosten van drugsdumpingen op particulier terrein. Van der Laar: "Dit is een principïele uitspraak van de rechter. De rechter maakt duidelijk dat het onrechtvaardig is dat onschuldige mensen moeten opdraaien voor de kosten van het opruimen van zo'n dumping. Er is hier ook een algemeen belang, dus dan moet de gemeente opdraaien voor de kosten."

Eerder op woensdag werd bekend dat gemeenten en grondbezitters dit jaar voor bijna acht ton subsidie hebben aangevraagd om drugsafval op terreinen op te ruimen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.