Met je telefoon meten hoe vers je eten is: het kan straks dankzij TU Eindhoven
De zogeheten spectrometer van de TU/e bestaat al langer, maar alleen in groter formaat. Door de werking ervan slim aan te passen, wisten de onderzoekers er een micro-spectrometer van te maken. Het meetapparaatje is nu zo klein, dat het eenvoudig en goedkoop in een smartphone past. In prestaties en nauwkeurigheid doet de nieuwe sensor niet onder voor zijn grote broers.
Vingerafdruk
De werking van een spectrometer draait om het analyseren van zichtbaar en onzichtbaar licht. Dat is bijvoorbeeld handig om materiaal en weefsel te scannen. Die hebben namelijk allemaal een eigen ‘vingerafdruk’ door de manier waarop ze licht opnemen en reflecteren. De mini-sensor van de TU/e weet die heel precies te meten en dat brengt veel nieuwe toepassingen binnen handbereik.
Bloedonderzoek
Eigenaars van een mobieltje kunnen straks bijvoorbeeld meten hoe vers hun eten is en welke suikerspiegel ze in hun bloed hebben. De micro-spectrometer van de TU/e kan ook helpen bij het juiste gebruik van medicijnen, het waarnemen van giftig koolstofdioxide of dienst doen als rookdetector. Volgens de onderzoekers, onder leiding van hoogleraar Adrea Fiore, zal hun nieuwe sensor net zoals de camera een vast onderdeel gaan worden in een smartphone.
Perfect
Mensen die zo'n handig mobieltje willen kopen, moeten nog even geduld hebben, waarschuwt Fiore. Er moet nog verder worden gesleuteld aan de micro-spectrometer voordat hij helemaal perfect is. Het zal nog zeker vijf jaar duren voordat er eentje in een smartphone zit.