Derde kerstdag is Kliekjesdag: maak iets lekkers van de restjes van de kerstdiners
40 tot 45 procent van het voedsel dat de consument koopt, belandt in de afvalbak. Dat is zo'n 41 kilo per persoon per jaar. Reden? Er wordt te ruim ingekocht, te veel wordt gekookt en het eten wordt niet op de juiste manier bewaard. Tijdens de kerstdagen is dat waarschijnlijk nog meer, want dan wordt alles uit de kast getrokken om de tafel zo feestelijk en rijkelijk mogelijk te dekken.
'Het feest van de overdaad compenseren'
Een doorn in het oog van August de Vocht uit Oisterwijk, oprichter van NoFoodWasted. "Met Kliekjesdag zetten wij in op derde kerstdag om het feest van overdaad te compenseren." Hij heeft ook nog wat tips om efficiënter in te kopen. "Maak een boodschappenlijstje voordat je naar de supermarkt gaan en weet wat je in huis hebt. Daarmee hou je ook nog eens meer centen in je zak."
'Restjes opmaken'
Op de Nationale Kliekjesdag wordt ook bij verschillende restaurants iets georganiseerd. Restaurant SEC in Oisterwijk doet al zeven jaar mee. Zij koken die dag met voedsel dat is overgebleven van de kerstdiners.
"Kerst vergelijk ik altijd met een trouwerij, álles moet goed gaan. Daarom kopen we ruim in maar houden we dus ook veel over", zegt Niels Janse, eigenaar en chef-kok van SEC. "Op derde kerstdag maken we de restjes op, en met succes. Onze gasten vinden het heerlijk om die dag ongedwongen uit eten te gaan én iets goed te kunnen doen."