Video

Ivo (26) moet zijn studentenkamer verlaten, maar kan geen huurwoning vinden

27 december 2017 om 07:00 • Aangepast 20 november 2020 om 19:31
nl
De 26-jarige Ivo Habets uit Tilburg heeft net zijn diploma gehaald, begint in januari aan zijn eerste baan en moet in maart zijn studentenstudio verlaten. Maar een nieuwe woning vinden? Dat lukt hem maar niet. "Ik ben er dagelijks mee bezig, probeer van alles, check alle websites. Zonder succes tot nu toe. Ja, de druk wordt steeds hoger om snel iets te vinden."
Profielfoto van Joris van EgmondProfielfoto van Saskia van Heijster
Geschreven door
Joris van Egmond & Saskia van Heijster

Habets hoort bij de starters die het moeilijk hebben op de florerende woningmarkt. Doordat de woningmarkt aantrekt en de huizenprijzen stijgen, is hij een van de velen die achter het net vissen. "Ik ben al jaren op zoek, maar heb nog steeds totaal geen kans", reageerde hij op de enquête die de NOS, Omroep Brabant en de andere regionale omroepen hielden.

Hoe dat kan? "Ik verdien niet genoeg voor een geschikte huurwoning op de particuliere markt en ik maak geen kans op een hypotheek voor een koophuis. Ik sta zes jaar ingeschreven voor een sociale huurwoning, maar dat is blijkbaar nog niet lang genoeg", licht hij toe. 

LEES OOK: Eindhoven wil Amsterdamse taferelen voorkomen en start 'bouwoffensief': 1300 extra huizen

Geen profijt
Volgens hoogleraar Dirk Brounen hoort Habets bij de groep die niet profiteert van de hervormingen op de woningmarkt die enkele jaren geleden zijn doorgevoerd. "De overheid bemoeide zich voorheen erg met de woningmarkt. Daardoor woonden starters voordelig in een sociale huurwoning, of ze konden een goedkope hypotheek krijgen voor een koophuis."

Door de hervormingen kan dat niet meer. "Daardoor vallen juist de starters tussen wal en schip." Brounen stelt dat commerciële partijen zich in dat gat zullen duiken met projecten die wél geschikt zijn voor starters. "Maar dat kan nog wel vijf tot tien jaar duren."

In het regeerakkoord staat dat gemeenten meer mogelijkheden moeten krijgen om het woningaanbod te vergroten, te sturen op prijs en sociale huurwoningen te verkopen. Nu gebeurt er volgens het kabinet nog te weinig omdat gemeenten en investeerders te veel naar elkaar kijken.

Acht jaar ingeschreven
Er zijn meer die maar moeilijk een geschikte woning kunnen vinden, zo blijkt uit de enquête. 'Ik sta nu ongeveer 8 jaar ingeschreven voor de sociale woningbouw maar ik kom nog steeds niet in aanmerking voor een woning', reageert een ander. Weer een ander: 'Ik val als 31 jarige vrouw die werkt en deeltijd studeert precies tussen wal en schip. Het werkt erg frustrerend als weer bij je moeder moet wonen, omdat je de huur niet kunt betalen.'

LEES OOK: Particuliere huurhuizen steeds duurder: 1000 euro voor 90 vierkante meter

En: 'Als voormalig student verdien ik teveel voor een huurwoning van een wooncorporatie, en te weinig voor de vrije markt of een (dure) koopwoning. Terwijl ik een vaste baan heb. Dus blijf ik in het studentenhuis zitten. Daarmee blokkeer ik weer een ruimte voor echte studenten. Deze situatie is voor niemand goed.'

Hopen
Ivo Habets uit Tilburg blijft intussen hopen op een sociale huurwoning. En als dat niet lukt? "Ja, dat weet ik nog niet. Daar moet ik nog echt over nadenken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.