'De wereld is gek geworden', maar Maaskant en Zeefuik zijn wel heel trots op Virgil van Dijk
Robert Maaskant is maar wat trots op Van Dijk. Hij had de verdediger een jaar onder zijn hoede, in het seizoen 2012-1013 bij FC Groningen. "Hij viel in alles op", herinnert de Bredanaar zich.
"Zijn fysiek, zijn persoonlijkheid en de rust die hij uitstraalde. Maar door die rust werd hij nog weleens nonchalant. Hij maakte fouten die jonge jongens zo vaak maken. Daar wees ik hem op. Ik had de afspraak met zijn moeder dat ik hem af en toe flink op zijn kloten mocht geven. Hij stond open voor die kritiek."
"Na een tijdje zag je gewoon dat alles te makkelijk ging voor 'Vurry'", vult ex-PSV'er Género Zuifuik - die destijds ook bij FC Groningen voetbalde - aan. "Hij was toe aan een nieuwe stap."
'Te weinig gekeken naar wat hij wél kon'
En die kwam er. Van Dijk speelde zich in de kijker bij de Schotse topclub Celtic. Na Celtic raakte de carrière van de verdediger helemaal in een stroomversnelling. Southampton gaf Van Dijk de kans in de Engelse Premier League - door velen gezien als de zwaarste voetbalcompetitie van de wereld - en nu heeft topclub Liverpool liefst 84 miljoen euro voor hem over.
En dat voor een verdediger die Willem II als jong talent zomaar liet gaan. "Ze hebben daar teveel gekeken naar wat Virgil niet kon en te weinig naar wat hij wel kon."
Bedrag
Nu is Van Dijk de duurste Nederlandse voetballer ooit. Hij verdrijft Marc Overmars van de eerste plaats. Overmars ging voor veertig miljoen van Arsenal naar Barcelona. Van Dijk is nu meer dan het dubbele waard.
"De wereld is gek geworden", meent Maaskant. "Voorop gesteld: welk mens is zo'n bedrag waard? Maar ik had dit niet verwacht, zeker niet voor een verdediger. Als je bedenkt wat er voor Marco van Basten ooit is betaald of Ruud Gullit... Maar hij zal het waard zijn, anders zou Liverpool het niet betalen. Er spelen zoveel commerciële belangen mee... Ik ben wel verbaasd dat de Nederlandse topclubs Van Dijk niet eerder durfden te kopen. Hij had makkelijk bij PSV, Ajax of Feyenoord kunnen spelen."
Volgens Zeefuik heeft Van Dijk 'alles wat een verdediger nodig heeft'. "Hij is groot, best snel, kopsterk en heeft een hard schot."
Solidariteitsbijdrage
Willem II profiteert, ondanks het feit dat de verdediger in Tilburg nooit het eerste elftal bereikte, ook mee van de toptransfer van Van Dijk. De club ontvangt een opleidingsvergoeding. Dat is een klein percentage van de totale transfersom.
"Leuk voor hem en ook leuk voor ons", noemt directeur Berry van Gool de overgang dan ook. "Wij rekenen op een solidariteitsbijdrage van zo'n drie ton.''
Snippertje
Ook RKC kan een snippertje van de bijna 85 miljoen euro tegemoet zien. Toen de jeugdopleidingen Willem II en RKC in 2009 werden samengevoegd, zat Van Dijk daar volgens Van Gool precies dertien dagen in voordat hij werd overgeheveld naar het Tilburgse beloftenteam. Dat levert de Waalwijkers een paar honderd euro op.