Stuifmail zondag 31 december: koraalzwammetje, leucistische merel en de rupsen van een plakker

31 december 2017 om 08:22
nl
Boswachter Frans Kapteijns vertelt wekelijks op de radio wat er op het moment in de natuur te beleven valt. Luisteraars kunnen vragen stellen via [email protected]. Vandaag besteedt Frans onder meer aandacht aan de koraalzwammetje, leucistische merel, nachtvlinder en de bladeren van een kiwi.
Profielfoto van Frans Kapteijns
Geschreven door

Kleverig koraalzwammetje
Op de foto is een met mos begroeide kleine boomstam te zien. Op die boomstam zit een geel/oranje organisme. De naam van deze paddenstoel is kleverig koraalzwammetje. Kleverige koraalzwammen groeien alleen op naaldhout. Het zijn saprofyten zwammen waarvan het mycelium (schimmelweefsel) in het hout groeit. De vruchtlichamen staan op zo’n naaldhoutboom net als koralen in de zee. Wrijf je over zo'n vruchtlichaam, dan voel je een kleverige oppervlak. 

Rupsen van een plakker
Op de – ietwat wazige foto - zijn twee rupsen te zien van de nachtvlinder de plakker. Deze rupsen overwinteren in de eitjes, maar zijn dan nog heel erg klein. Als het voorjaar aanbreekt, worden de jonge rupsjes verspreid door de wind met behulp van hun gemaakte spinseldraden. De rupsen van de plakker kunnen maximaal zeven cm lang worden en wat opvalt is dat ze zeer variabel van kleur zijn. Later, als ze volgroeid zijn, verpoppen de rupsen zich in bastspleten van een boom of onder een steen, maar dan wel in een los spinsel om zich te beschermen.

Bladeren van een kiwi
Op de foto staan groene bladeren met een rode bladschede afgebeeld. Na wat speurwerk blijkt dat het om de bladeren van een kiwi te gaan. De kiwi is een snel groeiende slingerende klimplant die zijn oorsprong heeft in China. Daar is de vrucht van de kiwi al vele eeuwen bekend als een hele voedzame vrucht met veel vitamine C. Heb je een kiwi in de tuin staan zonder vruchten, dan gaat het om een mannelijke plant . Koop een vrouwelijke plant en je kunt zelf kiwi’s kweken in eigen tuin. Dit komt natuurlijk ook door het opwarmen van ons klimaat. Plant de kiwi op een zeer zonnige en windvrije plek in je tuin.

Leucistische merel
Helaas is er niet altijd een foto beschikbaar en moet ik het doen met een omschrijving.
En hoe goed de omschrijving ook is, het valt het soms niet mee om er een naam op te plakken.
Zo ook de omschrijving van Marius Kemmeren over een vogel die lijkt op een merel, dus zwart maar dan met witte bolletjes. Zelf dacht hij aan een leucistische merel, dit zijn merels met een pigmentafwijking. Toch twijfelde hij eraan omdat het duidelijk witte bolletjes waren. Verder onderzoek leverde mij ook geen nieuwe informatie op. Dus houd ik het maar op een leucistische merel.

Parasolzwammen
Op de foto zijn twee prachtige paddenstoelen te zien. Ze hebben een mooie rechte lichtbruine steel en de gevlekte hoed is nog mooi bolvormig. Het gaat hier om parasolzwammen die meestal in grote groepen staan. Soms kun je zelfs een mooie heksenkring waarnemen. Het zijn paddenstoelen met een lange steel en grote hoed, die soms wel tot 40 cm kan uitgroeien. Als ze volledig zijn ontwikkeld heeft deze paddenstoel wel iets weg van een parasol. Parasolzwammen komen veel voor in natte grasgebieden.

Foto's
Naast veel vragen krijg ik ook heel veel mooie foto’s van dieren en planten toegestuurd. Voor deze laatste Stuifmail van 2017 heb ik een paar foto’s geselecteerd:
- Boomkikker - foto: Mariette Diepens
- Gekraagde aardster - foto: Lisette van Helden
- Appelvink – foto: Ad van Dorst
- Reuzenzwam - foto: Loes Westgeest
- Stekelsluipvlieg - foto: Iza Cicirko

Nachtvlinderjaar 2017
Nu 2017 bijna ten einde is, zetten we de opvallende nachtvlinderwaarnemingen van dit jaar op een rij. In 2017 zijn er weer veel nachtvlinders doorgegeven; er werden ruim 1.600 verschillende soorten gemeld. Het aantal waarnemingen in de afgelopen tien jaar is enorm gestegen nu steeds meer mensen op nachtvlinders letten. (bron: De Vlinderstichting 28-DEC-2017)

2017: een goed jaar voor veel paddenstoelen
Het verging de paddenstoelen het afgelopen jaar beter dan in het ronduit slechte paddenstoelenjaar van 2016. Het weer was weliswaar grillig, vooral door de grote regionale verschillen in neerslagcijfers, maar de temperaturen vielen enorm mee. In grote delen van het land viel genoeg hemelwater voor de ontwikkeling van veel paddenstoelen. Met name de zomer was prachtig paddenstoelenrijk. (Bron: Nederlandse Mycologische Vereniging 27-DEC-2017)

Natuurtip

Reeënexcursie Ulvenhoutse Bos
Op woensdag 3 januari 2018 van 15.00 uur tot 16.45 uur

Kerstvakantie!!! Hou je van natuur, avontuur en wil je een mooie en misschien zelfs een beetje spannende tocht? Ik neem je graag mee in Het Ulvenhoutse bos om samen op zoek te gaan naar reeën. Deze mooie ranke dieren zijn in het bos. Om ze te zien moet je een beetje geluk hebben, maar vooral je zintuigen heel erg op ‘aan’ zetten. De tocht eindigt in de schemering.

Praktische informatie
• start: ingang Boerderij Wolfslaar
• website boerderij Wolfslaar; https://www.visitbrabant.nl/nl/locaties/3189201884/bezoekerscentrum-en-kinderboerderij-wolfslaar
• kosten: 10 euro
• organisatie: Puur Buiten Zijn
• aanmelden: [email protected]

Vertrekpunt:
Boerderij Wolfslaar
Wolfslaardreef 95
4834 SN Breda

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.