Dieren vluchten de dijken op, de Brabantse natuur staat onder water [VIDEO'S]
Volgens haar heeft het stormachtige weer van woensdag nergens tot grote problemen geleid. Dit komt onder meer, omdat de keersluizen bij Waspik en Lage Zwaluwe tijdelijk op slot gingen.
Binnen de perken
Ook een aantal stormvloedkeringen werd tijdelijk gesloten. Hierdoor is de hoogte van het Hollands Diep, de Bergsche Maas en de Amer binnen de perken gebleven en viel ook de 'schade' voor name de zuidwestkant van het werkgebied van Waterschap Brabantse Delta mee.
Ondertussen draaien gemalen op volle kracht om het water uit de polders af te voeren naar de grote rivieren. 'Brabantse Delta' stelt alles in het werk om het water zo snel mogelijk het gebied uit te krijgen.
Waterschap blijft alert
Geluk bij een ongeluk is dat de regenhoeveelheden in de nacht van dinsdag op woensdag zijn meegevallen. Ook zijn de weersvoorspellingen gunstig, al wordt nog wel een hoeveelheid water vanuit België verwacht. 'Brabantse Delta' houdt de verhoogde waterpeilen uiteraard in de gaten.
Boswachter Thomas van der Es beaamt dat het waterpeil in de Merwede minder is gestegen dan verwacht. Desondanks staat de Biesbosch over een gebied van zesduizend voetbalvelden onder water, zo schat Van Es. Het trekt veel meeuwen aan en ook de zogeheten waterpiepers voelen zich er als een vis in het water. Deze kleine vogels, die overigens geen bijzonderheid zijn in de Biesbosch, komen vooral af op de drek die op de vloedlijn achterblijft.
Extra controles
Ook de medewerkers van Waterschap De Dommel zitten niet stil. Ze voeren extra controles uit en zijn onder meer alert op omgewaaide bomen of blokkades door takken.
Een aantal keringen krijgt extra aandacht. Het gaat hierbij om de keringen naast de Essche Stroom, bij de Dommel tot aan de Vughterstuw in Den Bosch en de kade in Sint-Oedenrode achter de Lindendijk en ter hoogte van het sportpark.
'Niet exceptioneel'
In navolging van haar collega's bij de andere waterschappen laat een woordvoerster van Waterschap Aa en Maas weten dat er geen sprake is van een uitzonderlijke situatie. Wel is ook in het werkgebied van Aa en Maas waakzaamheid geboden.
Zo is uit voorzorg een aantal dijkopeningen van en naar de Maas afgesloten. Dit gebeurde onder meer in de gemeenten Cuijk en Grave en bij de Rosmalense Aa.
Overleg Rijkswaterstaat en waterschappen
Rijkswaterstaat liet weten dat al eerder deze week met waterschappen maatregelen zijn doorgenomen en dat de instanties intensief contact met elkaar blijven houden. Dit meldde Harald Waveren, woordvoerder namens het Watermanagementcentrum Nederland.
Hij zei verder dat de stuw bij onder meer Lith is opengezet om een snellere afvoer te bewerkstellingen van het Maaswater, dat hoger dan gebruikelijk staat.