Waarom rijdt iemand door na een ongeval?

8 januari 2018 om 14:35
nl
Na een ernstige aanrijding op de Eisenhowerlaan in Eindhoven zaterdagavond reed de automobilist door. Dat doorrijden gebeurt in het hele land zo’n drie keer per dag. De vraag is: zijn doorrijders verkeershufters of juist pechvogels?
Profielfoto van Edwin Vossen
Geschreven door
Edwin Vossen

“Er zijn verschillende motieven om door te rijden”, zegt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. Vanuit de psychologie bekeken zijn er grofweg twee motivaties.
“Het kan een bewuste keuze zijn om door te rijden, bijvoorbeeld omdat je met een slok op achter het stuur zit of omdat je je inbrekersspullen nog in de kofferbak hebt liggen", legt Tertoolen uit.

In blinde paniek vluchten
“Het kan ook een primitieve vluchtreactie zijn. We hebben allemaal diep in onze hersenpan een stukje dat we het reptielenbrein noemen”, beschrijft Tertoolen.

“Dat stukje hersenen zegt hoe je om moet gaan met angst: vechten, vluchten of bevriezen. Het kan zijn dat iemand zo in blinde paniek is, dat hij vlucht.”

Weinig bewust doorrijden
Bert Kabel houdt zich in de dagelijkse praktijk bezig met verkeer. Hij ziet de twee motieven terug in zijn werk als verkeersadvocaat. “Al zie ik het bewust vertrekken het minst voorbij komen”, zegt Kabel. “Vaak is het toch een schrikreactie. ‘Oei, help! Wat nu?’, denken mensen dan."

"Wat er ook vaak gebeurt, is dat mensen het helemaal niet doorhebben. Maar dat zie je natuurlijk vooral bij lichte varianten. Als ze per ongeluk zachtjes tegen een andere auto aan tikken.”

Drie keer per dag
Doorrijden gebeurt best vaak, zegt Jelle Smits van Waarborgfonds Motorverkeer. “In het hele land gebeurt dat ongeveer drie keer per dag. Maar dat zijn vaak lichte letsels. Situaties zoals in Eindhoven zie je maar weinig voorbij komen.”

In de loop der jaren is het aantal doorrijders ongeveer gelijk gebleven. Ieder jaar rijden ongeveer 1100 mensen door. “Dat kun je negatief bekijken. Het aantal doorrijders is door de jaren heen niet afgenomen, maar het is natuurlijk ook niet gestegen”, zegt Smits. 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.