Hoogwater: waar is toch mijn parkeerplek en dat bankje gebleven?
De schepen in de historische haven van Woudrichem hebben een gezamenlijke afmeerplek opgezocht. De aanlegplaatsen waar de schepen normaal liggen is voor de bewoners van de schepen via de weg niet meer bereikbaar. Om toch aan boord te kunnen komen, liggen alle schepen nu bij elkaar afgemeerd aan een drijvende stijger.
Bijkomstig voordeel is dat de schepen nu veilig in de kom van de haven liggen en buiten de stroming. Met het hoge water is namelijk ook de stroomsnelheid van het rivierwater enorm toegenomen.
De Beer
Op verschillende plaatsen staat het water al tegen de oude stadswallen aan. De wallen en stadsmuren doen ook dienst (al eeuwen) als waterkering. Het verschil tussen het hoogwater - en normaal peil - is goed te zien bij een beer die aan de wallen vastzit. Aan de rivierkant van de stenen waterkering (de beer) staat het water meters hoog en aan de andere kant staat het water in de stadsgracht stukken lager.
Op z'n hoogst
Waterschap Rivierenland verwacht dat woensdag het water op z’n hoogst staat. Het water zal dan ook tegen de kistdam staan, die zaterdag werd opgebouwd in de Waterpoort van Woudrichem
Niet alleen in Woudrichem stond het water hoog. Ook in de Maaspoort bij Den Bosch steeg het peil flink, bewijzen de onderstaande dronebeelden.