Hoe liep politiemol Mark M. tegen de lamp? Een reconstructie
De 31-jarige man uit Weert werkte bij de Nationale Recherche in de regio Eindhoven vooral aan verkeerszaken en archivering. Hij was niet betrokken bij opsporingsonderzoek. M. heeft niks willen zeggen over de vele keren dat hij in het vertrouwelijke zoeksysteem, genaamd Blueview, rondneusde. Dat zwijgen noemde het OM 'veelzeggend'.
LEES OOK: Het was de dag van Mark M. de politiemol: 'Ze willen het hele verhaal uit zijn verband trekken'
De politie kreeg in het voorjaar van 2015 lucht van een lek binnen de eigen organisatie. Agenten vonden 4500 pagina's met vertrouwelijke info bij de Oirschotse autohandelaar Jan L. Daarmee gingen de alarmbellen af bij de politie. Hoe kon deze man dat materiaal in huis hebben?
Undercoveractie
Nog voor de arrestatie van alle verdachten besloot de politie een val op te zetten met een undercoveroperatie. Eerst werden profielen van nepcriminelen aangemaakt en in het officiële systeem gestopt. Undercoveragenten met de codenamen A3869 en 3860 benaderden daarna M. die op vakantie was in Curaçao. Hij hapte toe tijdens een etentje in een restaurant.
Toen de politieman weer op het bureau was, kopieerde hij vertrouwelijke politie-info op een usb-stick. De undercoveragenten en M. troffen elkaar weer in Best en reden samen naar een picknicktafel in Liempde. Hij vertelde de undercoveragenten dat hij twee keer voorkwam in de politiesystemen, maar niet bij de FIOD bekend was. De undercoveragent bood 400 dollar aan, maar M. pakte dat niet aan. De Limburger noemde deze operatie later 'uitlokking' maar het OM zegt dat alles volgens de regels ging en M. vrijwillig, in alle rust en zonder dwang meewerkte.
Volgens het OM zocht M. steeds met hele concrete ‘startinformatie’: voornaam, achternaam, geboortedata en adressen. De politie vond lijstjes met die 'startinformatie' bij huiszoekingen. Zoekopdrachten werden hem 'ingefluisterd' door medeverdachten, volgens het OM. “Welbewust en weloverwogen schond hij telkens zijn ambtsgeheim”, zei officier Bos.
Handlanger in Veldhoven
Mark S. uit Veldhoven wordt gezien als de handlanger van de oud-politieman. In zijn huis stuitte de rijksrecherche in de herfst van 2015 op 235.000 euro. Ook stond er een computer met daarin vertrouwelijke politiedocumenten. En er lag in een verborgen ruimte een flinke partij A4-tjes uit het politiesysteem, met de digitale vingerafdruk van Mark M. Hij werd daar ook gezien door een observatieteam van de politie.
Op de documenten stonden ook vingerafdrukken van een andere medeverdachte: Berry S. Het OM ziet daarin het bewijs dat hij de info ook echt zonder toestemming deelde met anderen, wat het illegaal maakt. Volgens het OM schermde M. zijn activiteiten af, door een telefoon te gebruiken die niet afgeluisterd kon worden. M. reisde ook voorzichtig naar het adres in Veldhoven, door een straatje verderop te parkeren en dan opgehaald te worden. Zijn auto mocht daar niet gespot worden.
Spoorloze crimineel
De politie vond ook dossierstukken bij de ouders van M. in Weert. Dat draaide rond de Eindhovense drugscrimineel Tommy van der S. Zijn zaak is intussen voor de rechter geweest. Van der S. is veroordeeld maar spoorloos. Of de politiemol daar de hand in heeft gehad, is onduidelijk. Het OM zei er niks over.
En dan was er de zaak van Veldhovenaar Jeffrey van den A. die in verband werd gebracht met huiselijk geweld. M. haalde ook hier info uit de systemen op verzoek van die verdachte.
M. 'verklapte en verkwanselde' politiegeheimen. 28.000 zoekopdrachten tikte hij in zijn computer op het politiebureau. “Het overgrote deel was niet in de haak.” Er liepen 52 abonnementen bij mensen van buiten de politie. "Hij zocht zoveel op dat het onmogelijk was om alles te analyseren", zei Bos. Dat het een hobby was, zoals M. het een keer omschreef, is volgens hem 'natuurlijk apekool'.
LEES OOK: Politiemol Mark M. zocht in politiesystemen 'als hobby'
“Grote vraag is natuurlijk: is er voor die vertrouwelijke informatie betaald?”, zei de andere officier van justitie, Gerard Sta. Veel draait rond de belastende verklaring van een ex van een van de verdachten. Zij maakte diverse keren melding van 'betalen voor informatie' aan een man die bij de politie werkt, voor 800 euro per keer. Bovendien hamert Sta op verklaringen van de vrienden van M. die het was opgevallen dat hij meer geld had dan je mag verwachten van een politieman. Zo'n 80.000 euro crimineel geld zou hij hebben witgewassen.
Er is opnieuw veel belangstelling van de media voor de zaak. De zogenoemde 'feitenbehandeling' werd maandag afgerond. Mark M. was uitgebreid aan het woord, met zijn visie op de zaak.