Mishandeling op Stratumseind: kan uitgaansstraat in Eindhoven nog veiliger?
Ton van Brussel, uitbater van café 't Lempke en voorzitter van de Vereniging Horecabelangen Stratumseind spreekt van een 'verschrikkelijk incident' maar vraagt zich hardop af wat er nog meer kan gebeuren om de stapstraat nóg veiliger te maken.
Volgens Van Brussel is Stratumseind namelijk een stuk veiliger geworden de afgelopen jaren. "Twintig jaar geleden was het een stuk drukker in de straat. Er liepen toen misschien wel 10.000 mensen rond op een stapavond. Nu zijn dat er 6000 tot 7000. Er werden toen ook minder maatregelen getroffen om de straat veilig te maken."
Straatmanager van Stratumseind Eugene van Gerwen is het daarmee eens. "Ik vind dat horeca, politie en gemeenten al heel veel doen om het stappubliek een veilig gevoel te geven."
LEES OOK: Avondje stappen eindigt voor Jean Paul met zeven breuken in zijn gezicht
Maatregelen
De voorzitter somt een paar van de huidige maatregelen op die Stratumseind veiligermoeten maken voor het stappubliek.
- Bewakingscamera's die tijdens stapavonden live worden gevolgd door de politie.
- Opgeleide beveiligers aan de deur van kroegen.
- Een speciaal horecateam van de politie dat toezicht houdt tijdens stapavonden.
- Drank wordt geschonken in speciaal veiligheidsglas. Als dit breekt ontstaan er geen scherven waar eventueel iemand mee gestoken kan worden.
- Een systeem waarbij daders van mishandelingen een horecaverbod kunnen krijgen voor al het uitgaansleven in Eindhoven.
Naast deze maatregelen wordt ook geprobeerd het imago van Stratumseind aan te passen. "We willen een breder publiek naar de straat trekken", vertelt Eugene van Gerwen. "Op die manier krijg je ook meer sociale controle." Dat proces werd de afgelopen jaren in gang gezet. Zo kwamen er nieuwe soort ondernemingen zoals een uitzendbureau en verschillende restaurants. "Dit is wel iets wat langzaam gaat. Als je nu na één uur 's nachts naar Stratumseind komt, zul je merken dat er niks veranderd is ten opzichte van vroeger. Maar overdag is er duidelijk verschil. Het duurt alleen even voordat mensen het beeld van stapstraat met voornamelijk kroegen zijn vergeten."
Omliggende straatjes
Als Van Brussel dan een ding zou mogen noemen waar wellicht verbetering te halen is, dan noemt hij de straatjes rondom Stratumseind. "Daar zou misschien meer toezicht moeten komen of wellicht dat betere verlichting daar helpt. Maar er zijn mensen die daar meer verstand van hebben."
Volgens de voorzitter staat veiligheid hoog op het prioriteitenlijstje van de horecaondernemers in de uitgaansstraat. "En voorlichting. We proberen ouders van kinderen die de stapleeftijd bereiken goede voorlichting te geven zodat we ze goed voorbereiden op hoe het er hier allemaal aan toe gaat." Zowel Van Gerwen als Van Brussel geeft aan dat een Stratumseind zonder vechtpartijen een utopie is. "Maar", zo zegt van Gerwen. "Het is de kunst om het aantal zo klein mogelijk te houden."
Experimenten
Daarnaast worden er ook experimenten in de straat uitgevoerd om te kijken wat er helpt om de veiligheid te verbeteren. Stratumseind is een Living Lab. Zo werden er de afgelopen jaren experimenten uitgevoerd met het licht, de geur en het geluid. Zo staan er bijvoorbeeld straatlantaarns waarvan de kleur van het licht kan worden aangepast. Wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) willen hiermee achterhalen of agressie beïnvloed kan worden met licht.
Tinus Kanters coördineert alle experimenten van het Living Lab. Het experiment met aangepast licht is afgerond en de resultaten worden op dit moment geanalyseerd door de TU/e. Kanters kan al wel melden dat uit de proef is gebleken dat oranje licht het stappubliek op donderdagavond een groot gevoel van veiligheid geeft. "Op zaterdag- en vrijdagavond is dat moeilijker vast te stellen omdat de cafés dan veel meer met licht doen en wij beheren alleen het openbare licht."
In april start het experiment met geur. Er wordt dan gekeken of bepaalde geuren het gevoel van veiligheid kunnen vergroten.