TU Eindhoven moet helft van nieuwe studenten Industrial Design weigeren

23 januari 2018 om 18:25
nl
Een studieplek vinden op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) gaat moeilijk worden. Zeker voor jongeren die Industrial Design kiezen. De TU/e moet bijna de helft van alle kandidaten de deur weigeren.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

De TU/e kondigde vorig jaar al aan dat het een studentenstop ging invoeren als het kabinet geen extra geld vrijmaakt voor onderwijs. Nu lijkt het zover. Voor de vier faculteiten waar een studentenstop is ingesteld, zijn er meer aanmeldingen dan er plek is. 

Van de 290 kandidaat-studenten die zich voor de faculteit Industrial Design hebben aangemeld, moeten er straks 140 een andere opleiding zoeken. Er is maar plaats voor 150 eerstejaars studenten. Dat meldt Cursor, de online nieuwssite van de universiteit.

Toets

Behalve Industrial Design, kunnen ook bij Biomedische Technologie (225), Technische Bedrijfskunde (250) en Technische Informatica (250) maar een beperkt aantal eerstejaarsstudenten terecht. Deze opleidingen moeten ieder voorlopig twintig tot veertig nieuwkomers weigeren. 

Mensen die een studieplek aan een van deze vier faculteiten zoeken, konden zich tot vorige week aanmelden. Nu zal een decentrale toets gaan bepalen wie tot de gelukkigen behoort. De opleidingen mogen zelf kiezen hoe ze de aanmelders gaan toetsen. Op 15 april wordt de uitslag bekendgemaakt.

Studentenstop
Met de gedwongen studentenstop lijkt de TU/e het slachtoffer te worden van haar eigen succes. Van alle universiteiten groeide in 2017 het aantal aanmeldingen voor Eindhoven het meeste. 

Volgens bestuursvoorzitter Jan Mengelers gaat de kwaliteit van het onderwijs achteruit als er geen stops worden ingesteld. Hij wijst erop dat ook voor andere TU/e-opleidingen nog steeds studentenstops dreigen, terwijl het bedrijfsleven in Eindhoven en omstreken juist schreeuwt om goed opgeleide technici.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.