Verhuizen om van je GHB-verslaving af te komen: ‘Alles herinnert mij aan die moeilijke tijd'
De twee vrienden bellen, ondanks hun radeloosheid, geen ambulance. Ze zijn te bang dat hun GHB-gebruik wordt ontdekt. Het drama loopt goed af, maar voor Walther is het een wake-up call. Hij zoekt na een jarenlange verslaving eindelijk hulp.
En Walther heeft meer dieptepunten:
Verhuizen
De nu 28-jarige Walther kickt af in de verslavingskliniek van Novadic-Kentron in Vught. 28 oktober 2016 is zijn datum, sindsdien heeft hij geen drugs meer gebruikt. Zijn redding? Hij verlaat Sint Willebrord, waar hij op zijn zestiende in aanraking kwam met zijn grootste vijand GHB.
Walther komt terecht in Eindhoven. “Zolang ik maar aan deze kant van de provincie blijf, dan gaat het goed”, vertelt Walther. “De herinneringen aan de moeilijkste tijden zijn allemaal verbonden aan Sint Willebrord. Letterlijk alles herinnert mij aan GHB, zelfs het plaatsnaambord.”
Afgelopen jaarwisseling zoekt Walther zijn ouders op in het West-Brabantse kerkdorp. Maar het is moeilijk, hij gaat de straat liever niet op. “Je gevoel en gedachten willen naar buiten, maar je hart en hersens zeggen: nee.”
Beste methode voor GHB-verslaafden
Zo’n verhuizing is precies wat GHB-verslaafden nodig hebben na hun afkicktraject, zegt Harmen Beurmanjer van Novadic-Kentron. Het is een succesvolle methode die door de verslavingszorginstelling is ontwikkeld.
“Als jij verslaafd bent en wil stoppen, maar iedereen in je straat gebruikt GHB, dan lukt het niet om er vanaf te komen of val je terug in je verslaving”, zegt Beurmanjer. Want GHB is goedkoop en makkelijk aan te komen of zelf te maken.
Preventiemedewerker Alex van Dongen van Novadic-Kentron over hoe verslavend GHB is:
Regiobinding
Maar, Brabantse gemeenten liggen dwars. Zij moeten namelijk betalen voor de patiënten die in hun regio komen wonen. Lang draaide in West-Brabant centrumgemeente Breda op voor de kosten, maar dat kunnen ze nu niet meer opbrengen. Daardoor moeten tientallen Brabantse GHB-verslaafden blijven wonen in de regio waar het voor hen allemaal misging.
Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten de gemeenten in een brief op de vingers getikt. Ze moeten zich aan de afspraken houden, want een persoon die opvang nodig heeft moet officieel bij elke gemeente kunnen aankloppen. Bij Novadic-Kentron hopen ze dat gemeenten een uitwisseling gaan doen van verslaafden die uit hun omgeving gehaald moeten worden.
Toekomst
Walther ziet de toekomst positief tegemoet. "Ik wil zo snel mogelijk mijn opleiding oppakken en gaan werken". Binnenkort krijgt hij een zogenoemde jobcoach die hem daarbij helpt.
Vanwege privacyoverwegingen is in dit artikel een gefingeerde naam gebruikt. De echte naam van Walther is bekend bij de redactie.