65 jaar na de watersnoodramp is de strijd nog niet gestreden
De kans dat een ramp zoals in 1953 zich herhaalt, is volgens deskundigen uiterst klein. Maar door de klimaatverandering gaat de strijd tegen het water onverminderd door.
Gemotiveerd
Dat zegt Kees Jan de Vet, dijkgraaf van Waterschap Brabantse Delta. “Heel weinig mensen nog weten dat er 247 Brabanders verdronken zijn”, vertelt hij. “Het had een enorme impact, maar niemand realiseert zich dat 65 jaar nadien.”
Die impact motiveert De Vet om zijn werk als dijkgraaf zo zorgvuldig mogelijk te doen, zegt hij. “Als ik mensen spreek die de ramp hebben meegemaakt en zie wat voor enorme impact die ramp op ze heeft gehad, dan heb ik een enorme drive om het water de komende jaren tegen te houden in Brabant.” Volgens De Vet is de strijd immers nog niet gestreden, ‘zeker niet met het oog op het klimaatvraagstuk’.
Puinhoop
Theo Kannekens uit Noordschans maakte de ramp als 9-jarige jongen mee. Het water kwam tot twee meter hoog in de boerderij waar hij samen met zijn jongere zus, zijn ouders en 88-jarige oma woonde. Het gezin kon zich op tijd in veiligheid brengen. Ook de koeien en het paard overleefden het water. Een aantal kippen verdronk. "Het was een puinhoop hier aan de dijk. Zeker nu het 65 jaar geleden is, komt alles weer boven. Daarom is het goed om er bij stil te blijven staan."