Geen partner meer, geen baan en geen uitkering... Oss helpt weduwen weer aan het werk

31 januari 2018 om 13:58
nl
Toen haar man na een kort ziekbed stierf stortte Marianne Gruntjes volledig in. Niet meer in staat om de sportkantine die ze in Schaijk met haar man runde, overeind te houden, zakte ze weg in een peilloze burn-out. Nu, vier jaar later, brengt een proef van de gemeente Oss en de SVB nieuwe mogelijkheden. "Ik dacht: deze kans mag ik niet laten lopen", zei Marianne woensdag bij de presentatie van het eindrapport over de proef.
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

De tijd dringt, want binnenkort wordt het jongste kind van Marianne 18 jaar en dan vervalt de nabestaandenuitkering, de  Anw, die ze tot nu toe kreeg. Daarover was ze al op tijd gewaarschuwd door de Sociale Verzekeringsbank (SVB).  

'Paniek slaat toe'
"Bij veel mensen slaat de paniek dan toe", zegt Eveline Bogers van de SVB. "Wij krijgen heel veel telefoontjes van mensen die zeggen dat ze erdoor zijn overvallen. Ze zijn bang voor wat er gaat gebeuren als ze het na die tijd moeten doen met een bijstandsuitkering." 

Want bijverdienen en eigen woningbezit zijn binnen de Anw nog wel toegestaan met behoud van de uitkering, maar zorgen bij een bijstandsuitkering voor fors minder geld. Om financiële problemen te voorkomen probeert het SVB nu om nabestaanden sneller aan nieuw werk te helpen.

Wachten op privacy instellingen...

Meerderheid positief
In een proef die samen met de gemeente Oss afgelopen jaar is opgezet, werden daarvoor 17 kandidaten geselecteerd. Elf van hen reageerden positief. Onder hen Marianne Gruntjes. "Wij runden al 25 jaar samen de sportkantine, maar na de dood van mijn man kon ik al die mensen met hun verhalen niet meer aan." Ze stopte en kon pas na jaren weer nadenken over werk. "Maar een cv of werkreferenties had ik natuurlijk niet."

Dat geldt ook voor Annette Langenberg (46). Ze had met haar man een computerbedrijf. "Hij repareerde en installeerde de computers, ik deed de administratie." Haar man stierf 2,5 jaar geleden aan een hartaanval. Dat was ook het einde van hun gezamenlijke bedrijf.

'Nog nooit gesolliciteerd'
Ook Annette heeft een tienerkind en moet er daarom rekening mee houden dat de Anw over niet al te lange tijd stopt. Door mee te doen aan de proef kreeg ze meer zelfvertrouwen. "Ik had nog nooit gesolliciteerd, daar hebben ze me hier mee geholpen."

Allebei zijn ze enthousiast over de persoonlijke begeleiding die ze als deelnemer aan de proef krijgen. "Ik hoef maar te bellen en dan kan ik alles vragen wat ik wil", zegt Annette. En Marianne voegt daaraan toe dat ze blij is met de 'menselijke' benadering. "We zijn meer dan een papieren dossier."

'De kortste weg naar werk'
In Oss zowel als bij de SVB zien ze mogelijkheden om de proef verder uit te breiden naar grotere gemeenten in Nederland. "Mogelijk rollen we het daarna uit over heel Nederland," zegt Eveline Bogers. "Het is maatwerk waarmee we nabestaanden de kortste weg naar werk bieden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.