'Nederland moet beter samenwerken met buurlanden om kernramp te voorkomen'
Het gaat onder meer om de kerncentrales in Doel (België) en Borssele (Zeeland), die respectievelijk 2,8 kilometer en 16 kilometer van de grens liggen. Uit het onderzoek blijkt dat de nationale autoriteiten in de diverse landen elkaar wel goed informeren over de vergunningen die ze verlenen aan kerncentrales. Op gemeentelijk niveau is dit niet altijd zo en dat moet veranderen.
Kerncentrales dicht
Als het aan de West-Brabantse politieke partijen ligt, gaat de kerncentrales helemaal dicht. Zeven fracties uit de Roosendaalse gemeenteraad én de grootste raadsfractie in Bergen op Zoom vroegen in september 2017 aan de burgemeesters om sluiting van de kerncentrale af te dwingen.
De burgemeesters van Roosendaal en Bergen op Zoom konden dinsdagmiddag nog niet reageren.
Reactie FANC
De Belgische nucleaire waakhond FANC stelt naar aanleiding van het rapport dat er 'zeker ruimte voor verbetering’ is. Het rapport ligt over twee weken op tafel bij een vergadering van het FANC en de Nederlandse Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). De FANC-woordvoerder stelt dat Nederlandse inspecteurs al meelopen met controles die de Belgen uitvoeren in hun centrales. De Onderzoeksraad stelt dat de samenwerking op papier voor een deel wel is geregeld, maar vreest dat die niet goed verloopt bij een echt kernongeval.