Bedrijf betrapt op illegale mestverwerking en flink aantal milieuovertredingen
Bij het bedrijf werd mest gecomposteerd en was sprake van het hygiëniseren van mest. Dat is een veelgebruikte methode om schadelijke organismen uit de mest te halen. Hier zijn vergunningen voor nodig en die had het bedrijf niet.
Ook werden er meerdere milieuovertredingen vastgesteld, waaronder 'olietanks die niet goed zijn opgeslagen, oude dieseltanks die niet zijn gekeurd en een mestbassin zonder afdekking'. Op één van de locaties werd ook een flink aantal asbesthoudende golfplaten gevonden. Daarnaast zou er zijn bijgebouwd zonder vergunning.
De controle bij twee locaties van het bedrijf werd uitgevoerd onder leiding van het Peelland Interventie Team (PIT), Waterschap Aa en Maas en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Langer in beeld
De actie bij Nooijen past volgens de gemeente Deurne in het nieuwe beleid van de minister waarbij strenger gecontroleerd wordt op misstanden bij boerenbedrijven. Het bedrijf zou al langer in beeld zijn bij de autoriteiten.
Toon van Otterdijk, woordvoerder van de gemeente Deurne, laat weten dat de komende weken verder onderzocht zal worden hoe ernstig de overtredingen zijn. “De NVWA heeft heel veel informatie ingewonnen tijdens de actie. Ze gaan dat nu verder analyseren.”
Straf
Het is nog niet bekend wat voor straf het bedrijf boven het hoofd hangt. Maar sluiting behoort tot de mogelijkheden, bevestigt Van Otterdijk. “Als de uitkomst bijvoorbeeld is dat er geen vergunning is voor de bijbouw, dan moet gekeken worden of daar wel een vergunning voor gegeven kan worden. Zo niet, dan kan het bedrijf worden gesloten.”
Een medewerker van De Nooijen wil telefonisch alleen kwijt dat 'de beschuldigingen veel erger worden voorgedaan dan ze zijn'.
Stopdestank
Stopdestank is een vereniging van inwoners van Deurne die zich zorgen maken over de aantasting van gezondheid, leefbaarheid en milieu door de steeds toenemende intensieve veehouderij. Volgens voorzitter Maria Berkers toont het voorval aan dat de handhaving op alle gebieden mankeert.
"De gemeente Deurne wist hier al jaren van. Dat ze nu overwegen om alsnog te gaan legaliseren is helemaal krom. Alsof een agent je aanhoudt voor een kapot achterlicht en vervolgens geen boete uitschrijft maar aanbiedt om het voor je te repareren."
Stopdestank ziet in het voorval opnieuw het bewijs dat de bioindustrie een achterhoedegevecht voert. "We kunnen zo niet doorgaan. Het is een doodlopende weg waarbij de mensen ziek worden en het milieu kapot gaat", aldus Berkers.