Video

Grote bek met hart van goud, geen kaviaar maar boterham met ei: 'Typisch Tuinzigt!' op NPO 2

1 februari 2018 om 13:20
nl
Jan groet iedereen als hij op zijn scootmobiel door de wijk rijdt. De 6-jarige Jayden hoopt NAC-voetballer te worden. Voormalig prostituee Carla gaat verhuizen naar een andere wijk. Bets heeft een tweedehandskledingwinkeltje en geeft haar waar soms gratis weg. Documentairemakers volgden weken lang de markante bewoners van de Bredase volkswijk Tuinzigt.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door
Malini Witlox

Omroep Brabant bekeek alvast de eerste twee afleveringen van de serie 'Typisch Tuinzigt!' (EO) die vanaf maandag 12 februari drie weken lang, vier dagen per week, op NPO 2 wordt uitgezonden.

"Goeiendag, hallo, heej." Jan Koetsier rijdt op zijn scootmobiel door de straten van de Bredase wijk Tuinzigt. Iedereen kent hem en groet hem. “Ik ben heel trots op mijn wijk. Ik rijd er regelmatig doorheen om boodschappen te doen of gewoon even een rondje te rijden. Als je in Tuinzigt iemand groet, groet iedereen gezellig terug. Als je wilt, kan iedereen hier aarden.” De wijk Tuinzigt mag dan naar buiten toe geen goede reputatie hebben (niet voor niets wordt het in de volksmond Tuigzigt genoemd), maar de bewoners hebben het er prima naar hun zin. 

Koetsier alias Dj Janoesj is een van de bewoners die weken lang door de programmamakers is gevolgd. Op een integere manier wordt het dagelijks leven in de wijk in beeld gebracht. Zijn de vooroordelen van de buitenstaanders terecht? “Oordeel zelf, welkom in Breda, welkom in Tuinzigt”, zegt de voice-over.

NAC-fans

We zien beelden van voetballende kinderen op straat, onder wie de 6-jarige Jayden. De bloedfanatieke NAC-fan hoopt ooit op de heilige grasmat van zijn favoriete club te spelen. NAC is een groot deel van het leven van Jayden en zijn vader. Heel Nederland maakt kennis met het fanatisme van NAC-supporters die de wedstrijd NAC-Ajax in buurtcafé ’t Hoekske kijken.

VIDEO: Een compilatie van de tv-serie 'Typisch Tuizigt!'

 

 

Grote bek, hart van goud

Een van de andere buurtbewoners die gevolgd worden is Carla, die al 13 jaar in de wijk woont en nu gaat verhuizen naar 'drie hoog' in de wijk Hoge Vucht. Het type ‘grote bek, hart van goud’, door het leven getekend. Ooit aan de drugs en voormalig prostituee. Ze doet stoer, maar breekt als ze aan haar verleden terugdenkt. Haar goede vriendin Bea, steevast ‘Poes' genoemd, steunt haar. Ondanks haar verleden is Carla een goed mens, vertelt ze zelf. “Ik ben geen slecht mens, heb nog nooit iemand pijn gedaan. Niks, niets gestolen. Ik kon dat niet, ben niet zo opgevoed van huis uit.”

Ook huismeester Eric wordt gevolgd. Hij is huismeester bij WonenBreburg, maar eigenlijk net zo goed psycholoog en maatschappelijk werker ineen. Tuinzigt leefbaar houden is zijn doel. “Soms komen ze hier binnenstormen. Je moet me helpen, is het dan. Het gaat er vaak emotioneel aan toe.”

Blouse voor 50 cent

Bets helpt vanuit haar tweedehandskledingwinkeltje de armere mensen uit de wijk aan mooie kleding. Een net pak voor 2,50 en een blouse voor 50 cent staat op het bord aan de muur. Beps is echter de beroerdste niet. “Soms krijgen ze het ook gratis, dan hebben ze die euro nodig om een brood te kopen.”

Tuinzigt is een probleemwijk, weet ook de 36-jarige Hicham. Hij kan geen werk vinden en woont nog bij zijn moeder. “De rijken voelen zich meer dan ons. Maar waarom? Zijn zij beter omdat ze elke dag kaviaar eten? Ik moet niet eens kaviaar, geef mij maar een boterham met ei.”

De documentairemakers hebben goed werk geleverd. Ze kiezen niet voor sensatie en laten de mensen in hun waarde. Het leven in Tuinzigt is net als het leven in het Tilburgse Broekhoven of het leven in het Eindhovense Doornakkers, voor iedere kijker in Nederland herkenbaar. Zijn de vooroordelen over Tuinzigt terecht? Zeker niet.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.