Arie (21) verdronk toen hij mensen wilde helpen, zijn zus opent na 65 jaar expositie watersnoodramp

1 februari 2018 om 15:36
nl
Bij de watersnoodramp van 1953 vielen in de gemeente Moerdijk 103 doden. Een van hen was de 21-jarige Arie Zwarts. “Hij verdronk toen hij andere mensen probeerde te helpen”, vertelt zijn zus Hannie Huisman-Zwarts. Donderdag wordt in het Pestalozzihuis aan de Hoge Heijningsedijk in Heijningen herdacht dat de ramp 65 jaar geleden plaatsvond.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

De Heemkundige Kring Fijnaart en Heijningen heeft een expositie opgezet om de slachtoffers van de gemeente Moerdijk, die ten tijde van de ramp overigens nog niet bestond, een gezicht te geven. Mevrouw Huisman-Zwarts mocht de tentoonstelling openen.

“Ik vind het geweldig dat dit allemaal gedaan wordt voor de mensen die zijn omgekomen”, vertelt ze. “Dat waardeer ik echt heel erg. Mijn ouders zouden het prachtig vinden om te zien dat mijn broer en alle soldaten hier geëerd wordt.”

Arie zat bij het leger en werd precies 65 jaar geleden naar het rampgebied gestuurd om te helpen. “Hij zat in een boot die omsloeg nadat een paard in de boot probeerde te komen. Mijn broer en drie andere mensen zijn daarbij om het leven gekomen. Het lichaam van Arie is in Klundert aangespoeld.”

‘Erg veel leed’
Het drama in 1953 was heel groot, beschrijft Hannie. “Mijn zus en ouders hebben er erg veel leed van gehad. Met name mijn vader heeft er erg mee geworsteld. Hij is daarna nooit meer hetzelfde geweest. Je kon merken dat zij er niet over wilde praten. Het was te pijnlijk. Ook toen ik ouder werd en ernaar vroeg: dat kon eigenlijk niet, vonden ze.”

Het was hun enige zoon, al hadden ze nog twee dochters. “Mijn broer en ik scheelden 19 jaar. Ik herinner hem nog maar heel vaag. Ik weet alleen nog dat hij me af en toe optilde en op zijn schouders zette  en dat hij erg ondeugend was.”

Slachtoffers
De tentoonstelling volgt na een oproep van de Heemkundige Kring Fijnaart en Heijningen om foto’s van de slachtoffers in te sturen. Zo probeert de Heemhundige kring de slachtoffers uit de gemeente een gezicht te geven.

Van de 103 slachtoffers in de gemeente is dat bij 86 mensen gelukt, onder wie Arie. Veel fotoboeken zijn immers gesneuveld door het water, waardoor de vereniging vooral afhankelijk is van foto’s van mensen die niet direct bij de ramp betrokken waren. 

De fototentoonstelling in het Pestalozzihuis is geopend:
- op dinsdag en donderdag van 14.00 tot 16.00 uur,
- elke elke eerste zaterdag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.