Kwakzalver ontmaskerd dankzij inmiddels overleden Hester

1 februari 2018 om 23:07
nl
Dankzij de terminaal zieke Hester Kruizinga uit Grave werd een kwakzalver ontmaskerd. Kruizinga verzamelde bewijs waardoor Alberto Stegeman de kwakzalver kon confronteren in het SBS6-programma Undercover in Nederland. Zelf overleed Kruizinga op 61-jarige leeftijd aan mondbodemkanker, nog voor het programma donderdag werd uitgezonden.
Profielfoto van Joris van Egmond
Geschreven door
Joris van Egmond

Kruizinga had geen zicht meer op genezing toen ze contact zocht met Stegeman. De vrouw, vrijwilliger van de SP in Boxmeer, wilde nog een laatste goede daad verrichten voor haar dood. "Ik wil een kwakzalver pakken, die gewetenloze figuren. Misschien kan ik helpen", vertelde ze in het programma. 

'Een makkie'
Ze meldde zich bij Wim Huppes die twee jaar geleden uit het artsenregister is geschrapt maar nog wel lichttherapie tegen kanker aanbiedt. Aan de telefoon liet Huppes zich al zeer positief uit over de overlevingskansen voor Kruizinga. "Mondbodemkanker? Dat is echt iets voor mij, dat is een makkie", zei de man tegen Kruizinga. "Dat je uitbehandeld bent, zegt niet zoveel."

Een paar dagen later legde hij uit hoe hij precies te werk wilde gaan. Hij wilde onder meer een infuus aanbrengen en met licht werken. De behandeling kostte 6000 euro. Hij herhaalde nogmaals dat Kruizinga's kansen goed waren: "Ik denk dat de kansen 100 procent zijn, het werkt. Dan is het weg, weg, weg, genezen."

Ongelooflijk
Kruizinga wist niet wat ze hoorde, vertelde ze later aan Stegeman. "Dat iemand tegen mij durft te vertellen dat ik beter word, dat geloof je niet. Maar ik kan me voorstellen dat mensen erop ingaan. Hij brengt het verhaal zo wetenschappelijk naar voren. Sommige mensen trappen erin."

Stegeman ging zelf undercover en confronteerde Huppes daarna. Hij nam spullen van hem in beslag om die te overhandigen aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. 

Op 21 augustus overleden
Kruizinga maakte dat allemaal niet meer mee. Haar situatie ging snel achteruit. Op 21 augustus is Hester Kruizinga overleden. Vanaf haar sterfbed schreef ze nog een verklaring voor de Inspectie. 

De Inspectie is een onderzoek naar de praktijken van Huppes gestart.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.