'Geachte meneer en mevrouw' verdwijnt in Tilburg, burgers voortaan genderneutraal aangesproken
De gemeente neemt deze stap, omdat ze geen mensen wil uitsluiten. Alle gemeentelijke formulieren worden indien mogelijk sekseneutraal gemaakt. Oude papieren formulieren worden om kosten te besparen eerst opgemaakt. “Het wordt geen big bang. We doen dat stap voor stap,” aldus een gemeentewoordvoerder.
Digitale formulieren worden in het eerste kwartaal van 2018 aangepast. Burgers hoeven dan als ze een formulier invullen niet meer aan te geven of ze een man of vrouw zijn. Het gaat om ongeveer 150 webformulieren. Die maken gebruik van hetzelfde sjabloon en zijn eenvoudig aan te passen. Er zijn 92 papieren formulieren, waarvan in 66 een sekse-aanduiding staat zoals man of vrouw of echtgenoot en echtgenote. Die aanpassing vergt meer tijd.
Alternatief voor hem of haar
“Bij formuleringen aan de burger moeten we even kijken welke zinnen we gebruiken. We moeten een alternatief zoeken voor woorden als hem en haar. Hierbij kijken we ook hoe andere genderneutrale gemeenten zoals Amsterdam het doen.”
Incidenteel zullen de Tilburgers toch een brief krijgen waarin ze als man of vrouw worden aangesproken. “De nationale wetgeving verplicht ons dat.”
Vragen Lijst Smolders
De Lijst Smolders stelde vorig jaar nog vragen aan het college over de plannen. "Is het college van B&W zich ervan bewust dat er heel veel andere zaken zijn in Tilburg die eerst opgelost moeten worden en heel veel andere zaken zijn die eerst eens beter aangepakt moeten worden en dus grotere prioriteit hebben?", vroeg Lijst Smolders. De gemeente was echter van mening dat 'deze problemen de aanpak van genderneutraliteit niet in de weg hoefden te staan.'
Bij de Tilburgse Kermis liet de gemeente al genderneutrale toiletten plaatsen.